• DOLAR 32.558
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2429.766
  • ...
"12 Eylül ile tam bir hesaplaşma yaşanmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - 12 Eylül 1980 akeri darbesinin 33'üncü yılı münasebetiyle Mazlum Der Diyarbakır Şubesi bir basın açıklaması düzenledi.

 

Basın açıklamasında konuşan Mazlum Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Avukat Cihan Ülsen, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden bugün itibari ile 33 yıl geçtiğini, geçen bu 33 yıl içerisinde askeri darbenin toplumsal/siyasal/ekonomik kalıntılarının halen mevcudiyetini koruduğunu söyledi.

 

Bu topraklarda yaşayan herkes için zulmün de devam ettiğinin açık göstergesi olarak görüldüğünü ifade eden Ülsen, "Türkiye toplumu 12 Eylül askeri darbesi ile tam manası ile yüzleşememiştir. Geçmiş ile hesaplaşmanın 'geçmişi görmezden gelerek' yapılamayacağı açıktır. Ancak bu pratik, geçen yıllar içinde bütün toplum kesimlerinin zımnen kabul ettiği bir gerçeğe dönüşmüştür." dedi.

 

12 Eylül askeri darbesini yapanların yargılanmasının umut verici ancak yetersiz olduğunu ifade eden Ülsen, darbe yapıcıların isimlerinin halen ülkenin çeşitli eğitim kurumlarında ve şehirlerin cadde, meydan ve sokaklarında yaşadığını, bir an önce 12 Eylül askeri darbesini yapanların adlarının, bulundukları tüm resmi kurumlardan ve şehirlerin cadde, meydan ve sokaklarından silinmesini istedi.

 

12 Eylül askeri darbesi denilince Diyarbakır Cezaevi ve buralarda yaşanan işkence ve ölümlerin akla geldiğini belirten Ülsen, "Baskı, kötü muamele, işkence ve ölümlere tanıklık eden Diyarbakır Cezaevi insan hakları müzesi haline getirilmelidir. Siyasal iktidarın cezaevini yıkıp yerine eğitim kampusu yapmak istemesi tarihi ve yaşanan acıları zihinlerden silmekten başka bir şey değildir. Devlet ve toplum korkularıyla, acılarıyla, utançlarıyla yüzleşmek zorundadır." ifadelerinde bulundu. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir