• DOLAR 32.518
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2432.252
  • ...
Bitlis'te jeopark alan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Manisa'nın Kula ilçesindeki jeoparktan sonra Türkiye'de ikinci jeopark alanının, Bitlis Nemrut Kalderasında yapılacağı ve Avrupa jeopark ağına Bitlis'in de alınacağı bildirildi.

 

Konu hakkında basına açıklamalarda bulunan Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, hayata geçirmeye çalıştıkları jeopark projesiyle ilgili arayışlarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, Jeopark turizminin, yayla turizmi, kar kış turizmi gibi dünyada önemli ve yükselen paralı turizm alanlarından biri olduğunu söyledi.

 

Yurdakul, "Özellikle jeolojik yapıların bulunduğu bölgeler dünyadaki kültürlü, bilinçli ve paralı turistleri tarafından ilgi çekiyor. Bizler, ilgili arkadaşlarımızla birlikte İtalya'nın palinoro kentinde Avrupa ölçeğinde yapılan projenin toplantısına katıldık. Burada iş başında bulunan Yunanlı bilim adamıyla görüştük. Bitlis ilinin bu ağa katılmak istediğini söyledik. Bu ağa katılmakla hem Bitlis ekonomisine hem de binlerce kişinin istihdamına katkı sunacak. İlimiz bu ağa katıldığında ilimize kaliteli, paralı, yemeye, içmeye ve gezmeye meraklı yerli ve yabancı turist gelmiş olacak.

 

Jeopark denen turizm konseptinin altına inanç turizmi, kültür turizmi, yemeden, içmeden, konaklamadan kısaca bu bölgedeki kalkınmanın her türlü versiyonunu bu projeyle gerçekleştirebilirsiniz. Bizler 2-3 sene gibi kısa bir sürede bu projeyi faaliyete geçirmeyi arzuluyoruz. Türkiye de Manisa'nın Kula ilçesi geçen hafta itibarıyla buna hak kazandı belgesini aldı. Bizler bunu faaliyete geçirmekle Türkiye de ikinci jeopark alanını Bitlis ilimizde faaliyete geçirmiş olacağız" dedi.

 

Barış sürecinin kalıcı hale gelmesiyle bu gibi projelerin daha yararlı hale geleceğinin altını çizen Yurdakul, "Çünkü daha fazla iş istihdamı, daha fazla aş, daha fazla gençlerimizin rehabilitasyonu sağlanacak. Bu projeyle bölge halkı kendi yöresel yemekleriyle, kültürleriyle, inanç turizmleriyle istihdamını sağlayarak ilin tanıtımına da katkı sağlamış olacak. Yaklaşık olarak 3 bin kişinin istihdam olacağını tahmin ediyoruz.

 

Aynı zamanda valilik bazında Türkiye'de yapılan ilk proje olma özeliğine sahip olacak. Bunun faydası da bizden sonra gelecek olan valilerin bu projeyi devam ettirecek olmasıdır" şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir