• DOLAR 32.539
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2493.206
  • ...
SON DAKİKA
Hollanda 64 Yıl Sonra Endonezya`dan Özür Diledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hollanda yönetimi, 1949`da sona eren Endonezya işgali sırasında soykırım uyguladığı için resmi olarak özür diledi. Hollanda`nın Endonezya Büyükelçisi Tjeerd de Zwaan, başkent Jakarta`daki resmi törende sömürgecilik dönemindeki ``aşırılıklar``dan dolayı ülkesi adına özür diledi.

Hollanda`nın daha önce de birkaç spesifik durumdan dolayı özür dilediği ve tazminat ödediği belirtilirken, ilk kez soykırımdan dolayı özür dilediği kaydediliyor.

Öte yandan Hollanda Başbakanı`nın iki ay içinde Endonezya`ya gidecek olmasına rağmen özrün büyükelçi tarafından ifade edilmesi dikkat çekti.

Hollanda özel kuvvetleri, 1945 ile 1949 arasında Celebes adaları (Sulawesi) ve Batı Java`da binlerce kişiyi katletti. Endonezya yönetimine göre Hollanda`nın sömürgeci yönetiminde ölen insanların sayısı 40 bin.

28 Ocak 1947`deki katliamda ise Güney Sulawesi`de bir tarlada 208 kişi yerel yönetim yetkililerinin gözü önünde katledildi. Katliamların çoğu Hollanda`da kahraman gibi görülen Yüzbaşı Raymond Westerling tarafından yönetildi. Fakat onlarca köyde katliam yapan Westerling hiç yargılanmadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir