• DOLAR 32.601
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2411.571
  • ...
Macaristan'da 32'nci Yunus Emre Kültür Merkezi  açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BUDAPEŞTE - Bakan Çelik Budapeşte Ferenc Liszt Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada Yunus Emre Enstitüsü'nün Budapeşte'de faaliyete başlaması ile birlikte iki ülke arasındaki kültürel faaliyetteki diplomasinin ete kemiğe bürünmüş olacağını belirtti.

 

Yunus Emre Enstitüsü'nü Türkiye'nin kültürel ve kamu diplomasisinin omurgası olarak kabul ettiklerini kaydeden Bakan Çelik, Kültür Merkezinin açılışını, ilişkileri somut bir mekana taşıması bakımından, tarihi bir dönüm noktası olarak gördüklerinin altını çizdi.

 

Macaristan temasları kapsamında İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog ile görüşeceklerini de dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Gül Baba Türbesi, Estergon Kalesi ile tüm ortak mekânları görüp incelemelerde bulunacaklarını ve ne yapmaları gerekiyorsa süratle yapacaklarını söyledi.

 

Bakan Çelik konuşmasına şöyle devam etti:

 

Enstitü kültürel ve kamu diplomasimizin omurgasıdır

"Daha önce Sayın Başbakanımızla birlikte buraya gelmiştim. Gül Baba Türbesi ve diğer yerleri görmüştüm. Yarın çok önemli bir açılış yapıyoruz. Yunus Emre Enstitüsü bizim çok önem verdiğimiz bir kurum.

 

Biz Yunus Emre Enstitüsü'nü kültürel diplomasimizin, kamu diplomasimizin temel omurgası kabul ediyoruz. Burada çok tarihi bir yerde, çok güzel bir bina yapıldı.

 

Macaristan ile zaten çok tarihi ve ortak ilişkilerimiz var. Ama şimdi Yunus Emre Enstitüsü'nün burada faaliyete başlaması ile birlikte kültürel diplomasi alanındaki faaliyetlerimiz ete kemiğe bürünecek, somut bir mekâna kavuşacak. Buna fevkalade önem veriyoruz. Tarihi bir dönüm noktası olarak görüyoruz.

 

Birbirimize karşı son derece iyi niyetliyiz

Macaristan'ın İnsan Kaynakları Bakanı ile görüşmemiz olacak. Hem heyetlerarası görüşme yapacağız hem de yemekte bir araya geleceğiz.

 

Osmanlı döneminden kalma Gül Baba Türbesi, Estergon Kalesi benzeri bütün ortak mekânlarımızı göreceğiz. Eğer yapılması gereken bir şey varsa da onların kararlarını süratle alırız.

 

Kültür merkezi anlaşmasının hazırlandığından bahsetti bana arkadaşlar. Ben de dedim ki; hem Türk tarafı hem de Macar tarafı bir birine son derece iyi niyetle bakan iki taraf, anlaşmaya gerek yok.

 

Kültürel konularda onlar ne diyorlarsa biz yapalım, biz ne diyorsak onlar zaten yaparlar.

 

Dolayısıyla önemli bir merkezimizin açılışı için önemli bir ziyaret yapıyoruz. Bu bir başlangıç olacak. Bundan sonra buradaki faaliyetlerimiz artarak devam edecek."

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamanın ardından ise Yunus Emre Enstitüsü'nün onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir