• DOLAR 32.536
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2493.399
  • ...
MERSİN - Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012'nin ilk 7 ayında 34.1 milyar dolarlık bir açığın var olduğunu hatırlatarak, geçen yıla göre 8 milyar dolarlık bir bozulmadan bahsetti.


Bozulmanın esas sebebi altın ithalatındaki yükselişin olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Bakın sadece parasal olmayan altın için şunu ifade edebilirim: 2012'nin ilk 7 ayında 5.6 milyar dolarlık bir altın ithalatı varken bu yılın 7 ayında ithalat 11.1 milyar dolara ulaştı. Bu sadece ithalat boyutu... İhracatı da bu hesaba ilave ederseniz, altın hariç cari açıkta bir bozulma olmadığı gibi, geçen seneden de iyi durumdayız" dedi.


Bakan Çağlayan, "Salı günü açıklandığı gibi gayet iyi bir büyüme performansı buna eşlik ediyor. İlk 6 ayda yüzde 3.7 büyüme ile GSYİH'miz 408.5 milyar dolara ulaştı. Cari açığın GSYİH'ye oranı ise yüzde 8.8 olarak gerçekleşti. Geçen ay da ifade etmiştim. Kalan yarıdaki cari açık ilk yarıdakinden çok daha düşük olacak. Yılsonunda yüzde 7'ye doğru gerileyen bir orana ulaşacağımızı düşünüyorum. Bunu destekleyecek faktörlerden biri de hizmet ihracatımızdaki artış. Hizmet ihracatımız ilk 7 ayda yüzde 16 arttı. Sadece turizm değil; bunun yanında taşımacılık, inşaat, diğer ticari hizmet gelirlerimizde de ciddi yükseliş var ve bu izleyen aylarda da devam edecek. 2013'te hizmet ihracatında 48 milyar dolar aşmayı hedefliyoruz" dedi.


Yatırım planlayanların ellerini çabuk tutmaları gerekiyor
Mal ticaretinde 2'nci çeyrekteki performansın, özellikle AB pazarındaki kayda değer iyileşme nedeniyle, 3'üncü ve 4'üncü çeyreklerde biraz daha iyileşmesini beklediklerini belirten Bakan Çağlayan, "Bununla birlikte, yıl geneli için, mevcut OVP'deki ihracat hedeflerinde bir revizyona gidilecek. Dünya ticareti 2012'den beri adeta yerinde sayıyor ve bundan biz de etkileniyoruz. Üretimimizi daha çok kendi sermayemiz ile gerçekleştirerek yapacağız. Yeni ihraç pazarlarına girerek yapacağız. Yeni teşvik sistemi bu nedenle var. GİTES çalışması bu yüzden yapılıyor. Bu nedenle ihracatta pazar çeşitlendirmesine ağırlık veriyoruz. Bu vesile ile 31 Aralık 2013'ten itibaren teşvik sistemimizdeki yatırıma katkı oranı ve sigorta primi işveren hissesi destek oranlarının da düşeceğini yatırım yapmayı işadamlarına hatırlatmak isterim. Yatırım planlayanların ellerini çabuk tutmaları gerekiyor" dedi. (A. Hakim Kurt - İLKHA)