• DOLAR 32.348
  • EURO 35.153
  • ALTIN 2308.536
  • ...
Tüneller ile bir ailenin umutları da yıkıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İsrail`in ağır ambargosu ve darbenin ardından oluşturulan yeni Mısır yönetiminin, sınırdaki tünellere yönelik geniş çaplı yıkım faaliyetleri nedeniyle zor günler geçiren Gazze`de işsizlik ve yoksulluk da hızla artıyor.



Maddi imkansızlıklar nedeniyle ev kirasını ödeyemeyen Gazzeli bir aile, kurulan derme çatma çadırda hayata tutunmaya çalışıyor.



Mısır-Gazze sınırındaki tünellerde çalışan 32 yaşındaki Muhammed el-Hatum, tünellerin yıkılmasının ardından ev kirasını ödeyemeyince 2 eşi ve 6 çocuğuyla, naylon ve kumaşlardan yaptıkları çadırda yaşamaya başladı.



AA muhabirine konuşan Muhammed, "Mısır yönetiminin tünelleri kapatması nedeniyle işsiz kaldım. Oturduğumuz evin kirasını 3 ay ödeyemedim. Ev sahibi, kirayı ödemezsem bizi kapı dışarı edeceğini söyledi. Başka bir iş aradım ama nafile. Sonunda evden çıkarıldık ve bu çadırda yaşamaya başladık" dedi.



Bir haftadır Han Yunus kenti yakınında, yol kenarında naylon ve kumaşlardan yaptıkları çadırda yaşadıklarını belirten Muhammed, akıbetlerine ilişkin endişeli olduğunu, çadırda yaşamaya mecbur kalan çocuklarının, etraftaki köpekler, yılanlar ve böcekler nedeniyle korkudan uyuyamadığını söyledi.



"Çocuklarıma diğer insanlar gibi normal bir hayat sunamadığım için içim parçalanıyor" diyerek üzüntüsünü dile getiren Muhammed, tünellerde çalıştığı zaman kirasını ödeyip ailesinin geçimini sağlayabildiğini ancak şimdi akraba ve yakın çevresinin sadakalarıyla gün geçirmeye çalıştıklarını ifade etti.



Çadırın dışında kumdan evler yaparak oyun oynayan Muhammed`in en büyük çocuğu 6 yaşındaki Züheyr, "Bizi evimizden kovdular. Babam her gün iş arıyor ama bulamıyor. Kardeşlerimle evimizde yaşamak istiyoruz. Gece olunca çok korkuyoruz. Çünkü çok köpek var" diye konuştu.



Yol kenarına kurdukları çadırda zor koşullar altında hayat mücadelesi veren Gazzeli aile, Han Yunus Belediyesi`den de çadırı kaldırmaları aksi takdirde göz altına alınacakları uyarıları geldiğini belirtiyor.



İsrail`in uyguladığı ambargo ve Mısır yönetiminin Gazze`nin "can damarı" olarak nitelendirilen tünellere yönelik yıkım faaliyetleri, Gazze ekonomisi üzerinde büyük tahribata yol açıyor. Tünellerin yıkılması sonucu bölgedeki işsizlik oranlarında da ciddi artış görülüyor.



Uzmanlar, mal ve akaryakıt geçişinde kullanılan tünellerin kapatılmasının yol açacağı olumsuz etkiler dikkate alındığında, Gazze`de yoksulluk oranının yüzde 40`a yükseleceği tahmininde bulunuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir