• DOLAR 32.545
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2476.872
  • ...
HÜDA PAR gündemi değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Said Şahin gündemdeki iç ve dış gelişmeleri değerlendirdi. KCK`nin geri çekilmeyi durdurma kararını değerlendiren Şahin, Siyasi hesaplar, parti veya örgüt çıkarı veya seçim kazanma hırsı uğruna halkın huzurunu bozacak girişimlerden uzak durulmasını istedi.

"Karma eğitim zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır"
2013-2014 eğitim-öğretim yılının sistemden kaynaklı eksiklik ve yanlışlıklarla birlikte açıldığını söyleyen Şahin, belirsiz, düzensiz, istikrarsız sistemler ve ehil olmayanlar tarafından yapılan gereksiz müdahalelerin, çocukların ve gençlerin kaliteli bir eğitim almalarına engel olduğu gibi, toplumun gelecek inşasına da ciddi manada zarar verdiğini söyledi.

Şahin, "Eğitim sisteminde atılması gereken adımların zamanında ve yeterince atılmaması veya bir türlü hayata geçirilememesi sorunlarımızı daha da artırmaktadır. Bu kapsamda çocuklarımıza halen faşist ve ırkçı söylemlerle dolu hezeyanların "andımız" adı altında okutulmaya devam edilmesi büyük bir ayıptır. Karma eğitim zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. Ebeveynlerin talebine göre öğrencilerin kızlı erkekli ayrı sınıflarda ve okullarda okuma imkânı oluşturulmalıdır. Yeterli bulmadığımız ancak faydalı olacağına inandığımız için desteklediğimiz Kürtçe seçmeli derslere yönelik yoğun ilgiye rağmen, bu konuda yeteri kadar öğretmen atamasının yapılmadığını üzülerek müşahede ediyoruz. Okul önlerinde ve çevresinde her geçen gün artan uyuşturucu ve fuhuş çetelerinin tuzaklarına karşı ciddi önlemler alınmalı, öğrenciler zararlı alışkanlıklardan korunmalıdır." dedi.

"Kürdlerin haklarının iadesi PKK silah bıraksa da bırakmasa da sağlanmalıdır"
Devlet ve PKK arasında gizli kapaklı görüşmeler üzerinden yürütülen sürecin, PKK`nin sınır dışına çekilmeyi durdurduğunu açıklamasıyla birlikte tıkanmaya doğru gittiğinin altını çizen Şahin, "Başlatılan süreçte tarafların hangi adımları atacağı hususu halkımız ile paylaşılmamış, süreç dün olduğu gibi bugün itibariyle de şeffaf bir zeminde yürütülmemiştir. Devlet ve hükümetin temel hak ve özgürlük alanlarını, PKK`nin silah bırakma şartına bağlamadan, bir an önce genişletmesi gerekmektedir. Kürdlerin haklarının iadesi PKK silah bıraksa da bırakmasa da sağlanmalıdır. PKK`nin de silahı ve şiddeti bir hak arama yöntemi olarak görmekten vazgeçmesi, devlet ve hükümet adım atsa da atmasa da, silah ve şiddetin en büyük zararının Kürd halkına dokunduğu gerçeğini görmesi ve bunu göz önünde bulundurması gerekmektedir. Yürütülen sürecin sonunda çatışmaların yeniden başlaması halinde akan kanın vebalinin her iki tarafın üzerinde olacağı bilinmelidir. Siyasi hesaplar, parti veya örgüt çıkarı veya seçim kazanma hırsı uğruna halkın huzurunu bozacak girişimlerden uzak durulmalıdır."dedi.

Suriye`ye sorunun İslam ülkeleri kendi aralarında çözsün 
Suriye`de süren savaşın, kimyasal silahların kullanılmasıyla dünya gündeminde farklı bir boyuta ulaştığını ifade eden Şahin, hükümetin Suriye`ye yönelik askeri müdahaleyi savunmasını eleştirdi.

Suriye`de akan kanın ve yüz binden fazla insanın ölümüne sessiz kalan batı dünyasının, kimyasal silah kullanımı bahanesiyle askeri müdahaleyi dillendirmeye başlamasının tam anlamıyla ikiyüzlü tutumunun bir göstergesi olduğunu belirten Şahin, "Devam eden savaşta diktatör Esed ve zalim Baas yönetiminin devrilmesi veya muhaliflerin rejim güçlerince yenilgiye uğratılmasının mümkün olmadığı görünmektedir. Buna rağmen çatışmaların sona ermesi ve daha fazla kan akmasının önüne geçilmesi için çaba sarf etmesi gereken Hükümetin, Suriye`ye yönelik askeri müdahaleyi savunması hatta yetersiz görmesi anlaşılabilir bir tutum değildir. Sınırlı veya kapsamlı hiçbir emperyalist müdahalenin Müslüman ülkelere huzur ve barış getirdiği görülmemiştir. İslam coğrafyasındaki ülkelerin birlik oluşturup siyasi bir güç olamaması, sorunlarını aralarında çözememesi ve ihtilaflarının çözümünü emperyalist batının işgalinde ya da askeri müdahalesinde araması, utanç vericidir. Suriye`de yaşanan dram bir yana, çatışmalardan kaçarak Türkiye`ye gelen Suriyeli mültecilere bile sahip çıkılamamaktadır. Kadınların ve çocukların fuhuş bataklığına düşürülmesi, genç kızların para karşılığında yaşlı erkeklerle evlendirilmesi gibi insanlık adına utanç duyulacak manzaraların yaşanmasına da engel olunmamaktadır." ifadelerine yer verdi. 

ODTÜ`de başörtüye saldırıya kınama 
Ortadoğu Teknik üniversitesi kampüsünde başörtülü öğrencilere yönelik gerçekleştirilen sözlü saldırı ve hakareti kınadıklarını belirten Şahin, "Batıcılık ve çağdaşlaşma adına İslam`a dair tüm değerlere adeta savaş açan, Müslümanlara tahammülsüzlüğü bir hak gibi gören zihniyet, bulduğu her fırsatta kendini göstermeye devam etmektedir. Her ne kadar inkar edilse de cemaat, tarikat, grup, parti veya kişi karşıtlığı üzerinden hedef alınan, gerçekte bu toplumun asıl değeri olan İslam`dır. Münferit bir yanlış gibi gösterilmeye çalışılsa da aynı zihniyete sahip olanlar tarafından bu hususun tepki ile karşılanmaması ve sahiplenilip savunulması, bu çirkin saldırının arkasındaki zihniyeti göstermektedir." şeklinde konuştu.

28 Şubat davası ve tahliyeler
28 Şubat Davası yargılamalarının başlamasına da değinen Şahin, "28 Şubat Darbesi`nin mimarlarının büyük çoğunluğu yargılamaya dâhil edilmemişken, henüz yargılamanın başında birçok sanığın tahliye edilmesi, davanın başlangıcı ve geldiği aşama bakımından sonuç alıcı bir şekilde biteceği izlenimi uyandırmamaktadır. Açılan davadan daha önemli olan, 28 Şubat zihniyetinin her kademede ortadan kaldırılması ve süreçte yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi ve oluşan zararların tazmin edilmesine yönelik ciddi ve samimi bir iradenin ortaya konmasıdır. Bu açıdan bakıldığında, zihniyetin büyük ölçüde korunduğu, mağduriyetlerin ise devam ettiği görülmektedir. Etkisi bin yıl sürecek denilen 28 Şubat Darbesi, sistemin köklü değişim ihtiyacına kulak tıkayan yöneticiler eliyle korunmaya devam etmesi sebebiyle, düşünce yapısı ve uygulamada etkisini devam ettirmektedir. Askeri vesayetin inançlı ve dindar insanlar üzerindeki baskı ve yasaklamaları, vesayetten arınmış sivil iktidar eliyle bir başka biçimde devam etmektedir. Başörtüsü yasağı ve sırf dindar kimliği nedeniyle tutuklama ve mahkûmiyetlerin halen yaşanıyor olması, 28 Şubat Darbesi`nin etkilerinin devam ettiğini göstermektedir." dedi.

"Alkol düzenlemesi titizlikle takip edilsin" 
Alkollü içkilerin reklam, pazarlama ve satışının sınırlandırılmasına yönelik yapılan düzenlemenin yürürlüğe girdiğini söyleyen Şahin, " Kötülüklerin anası olan alkollü içecekler ile mücadele şeklinde değil, belki alkol kullanmayanları, kullananların şerrinden bir nebze olsun korumaya yönelik tedbirler kapsamında değerlendirilebilecek düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerimizi daha önce paylaşmıştık. Tüm eksikliklerine rağmen yetersiz de olsa olumlu bulduğumuz bu düzenlemenin, uygulamada titizlikle takip edilmesi, denetim ve gözetim yükümlülüğünün ihmal edilmeden yerine getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Zira getirilen sınırlandırmaların kâğıt üzerinde kalmaması ve uygulama alanında etkisini göstermesi oldukça önemlidir." şeklinde konuştu.

Gazze`de abluka
Mısır`daki darbecilerin İşgalci Siyonistlere destek vermesiyle birlikte Gazze`de Refah Sınır kapısının ardından tünellerin de kapatılmasının, temel gıda maddelerinin teminini de zorlaştırdığını belirten Şahin, "Su ve Elektrik sıkıntısı yaşayan Gazze halkı, Uluslararası toplumun sessizliği ve Siyonist ablukaya karşı tepkisizliği nedeniyle açlık ve sefaletle karşı karşıya kalmaktadır. Siyonist abluka ve darbeci Mısır yönetiminin kıskacındaki Filistin için, halkı Müslüman ülkelerin yöneticilerinin bir an önce harekete geçmesi ve insani yardım noktasında gereken desteğin sağlanması çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Son olarak, Hindistan`da Müslümanlara yönelik zulümlere değinen Şahin sözlerini şöyle tamamladı: "Hindistan`ın Uttar Pradeş eyaletinin Muzaffernagar şehrinde bazı köylerde geçtiğimiz cumartesi gününden beri devam eden Hindu ve Müslümanlar arası çatışmalarda en az 28 kişi öldü. Olaylarda yaralanan yaklaşık 50 kişi de hastanelerde tedavi görüyor. Olaylar, geçtiğimiz günlerde yaşanan ve bir kadının yakınlarına laf atılmasını protesto eden 3 Müslüman gencin Hindular tarafından linç edilerek öldürülmesiyle başlamıştı. Kendi ülkesindeki Müslümanlara zulmeden Hindistan hükümeti gerçek yüzünü, Bangladeş ve Arakan`da binlerce Müslüman`ı katleden zorba rejimleri desteklemekle göstermişti." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir