• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
CHP`den Cami-Cemevi Tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Partis Sözcüsü Haluk Koç, toplantı sürürken düzenlediği basın toplantısında MYK`nın gündemi ve ele alınan konular hakkında açıklamalarda bulundu.

"CEMEVLERİ İBADETHANE STATÜSÜ ALMALIDIR"

Cami-cemevi projesiyle ilgili olarak da din ve vicdan özgürlüğünün iktidarın en çok sömürdüğü alan olduğunu savunan Haluk Koç, şunları kaydetti:

"Cami-Cemevi tartışması, naif, saf girişimlerle takiye konusu yapılamayacak kadar önemli bir konudur. Cemevleri ibadethane statüsü almalıdır. Diğer inançların ibadet yerlerinin genel ve yerel bütçeden aldığı tüm katkılar, haklar cemevlerine de tanınmalıdır. Mezhep tercihli bir iç, dış politika takipçisi iktidarın bunu yerine getirmesi mümkün değildir. Farklı inançtan olan yurttaşlarımızın birlikte barış içinde yaşamalarının yolu, değişik tartışmalara konu olduğu gibi, devlet dairesi gibi ibadet kompleksleri oluşturmak değil, herkesin hakkı olanı hakkı olana teslim etmekten geçer."

OBAMA`NIN SURİYE TAVRI

Konuşmasında dış politikaya da değinen Koç, Suriye`ye müdahale konusunda gelinen noktaya dikkati çekti. "Dünyada savaş isteyen 1,5 insan kaldı" diyen Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nu yaklaşımları nedeniyle eleştirdi. Koç, ABD Başkanı Barack Obama`nın bile müdahale konusunda yeni bir yaklaşım içine girdiğini söyledi. CHP`nin Suriye`de çatışan tarafların değil, halkın yanında olduğunu vurgulayan Koç, Hükümetin tavrının ise Türkiye`yi dünyada itibarsızlaştırdığını, söylendiği gibi değerli değil, ürkütücü ve tedirgin edici bir yalnızlığa sürüklediğini ileri sürdü. Hükümetin, CHP`nin Irak ve Mısır ziyaretlerini "Biz kiminle bozuşsak CHP oraya gidiyor" şeklinde ifade ettiğini söyleyen Koç, bu sözlerin AK Parti iktidarının herkesle arasının bozulduğunun itirafı niteliğinde olduğunu kaydetti.

CHP`NİN MISIR ZİYARETİ

CHP`nin hükümetin kırıp döktüğü ilişkileri düzeltmek için ziyaretler gerçekleştirdiğini söyleyen Koç, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk`ün devam eden Mısır ziyareti hakkında bilgi verdi. Loğoğlu, ve Korutürk`ün Mısır`da tüm kesimlerle bir araya geldiğini belirten Koç, İhvan yetkilileri ile yapılan görüşmede kendilerine "Biz Türkiye`de hiç kimseyi ayırt etmiyoruz" mesajı verildiğini söyledi. Koç, "İhvan dahi Türkiye`ye dönük bir ayrım yapmıyor, sen Mısır halkına dönük bir ayrımın içine giriyorsun. Üstüne vazife olmadığı halde" değerlendirmesinde bulundu. İktidarın dış politikada yapıcı değil, yıkıcı bir yaklaşım içinde olduğunu ileri süren Koç, "Bir devlet politikası değildir Türkiye`nin dış politikası, AKP politikasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti AKP`den büyüktür. Çoğulculuğa davanan bir sistemi vardır" dedi.

CHP heyetinin Mısır ziyaretine ilişkin "darbecilerden darbe öğrenmeye gittiniz" şeklindeki eleştirinin de ucuz bir yaklaşım olduğunu ifade eden Koç, Sudan Devlet Başkanı El Beşir`in Türkiye ziyaretini hatırlattı. Koç, "Eliniz nasır tuttu diktatör eli sıkmaktan. Şimdi kalkmışlar CHP`ye laf söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir