• DOLAR 32.507
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2430.688
  • ...
"12 Eylül, faşizmin ve kara bir dönemin adıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Memur Sen Batman İl Temsilcisi Mehmet Şafi Özperk, yargı süreci başlayan 12 Eylül darbesinin 33. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı.

 

Özperk, askeri darbelerin şeceresinin son derece kabarık olduğu ülkemizde 1980 yılının 12 Eylül sabahına cuntanın ayak sesleriyle uyandığımızı belirterek, "33 yıl önce bugün, Millet iradesi hiçe sayılarak TBMM dağıtılmış, cumhurbaşkanının görevine son verilmiş, var olan anayasa ortadan kaldırılmış ve cunta ülkenin yönetimini ele geçirmişti. 12 Eylül sürecinde milyonlarca insan gözaltında işkenceye tabi tutulmuş, tutuklanmış, gözaltında kaybedilmiş, veya fişlenmiştir. Ayrıca 50 kişi idam edilmiş ve on binlerce kişi Avrupa'ya göç etmek zorunda kalmıştır." dedi.

 

Bu ülkede faşizm ve kara bir dönemin adı olan 12 Eylül darbesi sonrası yüz binlerce insanın akıl almaz işkenceler gördüğü, cezaevlerinde ölüme terk edilen gencecik insanların aralarında olduğu 50 kişinin darağacına gönderildiğini hatırlatan özperk, "ABD emperyalizminin desteği ve denetiminde gerçekleşen 12 Eylül darbesi, darbeyle hesaplaşmak, 12 Eylül'ün bütün düzenlemelerinin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması elzemdir. Gerçek bir hesaplaşmanın yolu, 12 Eylül'ü tüm kurum ve kişileriyle yargılamaktan, halktan yana, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasaya sahip olmaktan geçmektedir." ifadelerini kullandı.

 

12 Eylül hukukunun hala geçerliliğini koruduğuna dikkat çeken Özperk, "Askeri yönetim tarafından hazırlanan Anayasa, temel hükümleriyle yürürlüktedir. 12 Eylül ve 12 Eylül'ü oluşturanların yaratmış oldukları hukuksuzluğu ortadan kaldırmanın yolu, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri tamamen kaldırmaktan ve örgütlü toplumu oluşturmaktan geçer. Üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen 12 Eylül 1980 askeri darbesi, anayasası, kurumları ve zihniyeti ile kısmen de olsa hala ayakta duruyor. Devam etmekte olan 12 Eylül Mahkemesinin bir an önce adil bir şekilde bitirilmesi toplumsal bir taleptir." diye ifade etti.

 

Özperk açıklamasının devamında, "Gençliğimiz 12 Eylül cuntasını tanımak istiyorsa, bugün Mısır'da yaşananları iyi okumalıdır. Çünkü bugün Mısır'da yaşananları bizler 33 yıl önce bu ülkede yaşamıştık." hatırlatmasında bulundu.

 

Dün olduğu gibi bugün de 12 Eylül darbesi ve anlayışına karşı durmanın, demokrasi ve barış şiarını yükselterek toplumsal umudun adresi olmanın Memur Sen'in sorumlulukları arasında olduğuna değinen Özperk, "Memur Sen ailesi olarak özgürlük, insan hakları ve demokrasi için darbeci, otoriter, diktatör zihniyete karşı olduğumuzu tekrar vurguluyor. Darbe düzenine karşı mücadelenin bir parçası olmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz." dedi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir