• DOLAR 32.567
  • EURO 34.711
  • ALTIN 2408.046
  • ...
`Suriye halkı, rejimin düştüğünü varsayıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mücahid Temel / Doğruhaber

Suriye’de gösteriler Humus ve Hama kentinde yoğunlaşırken; sadece Hama’da son 4 günde 50 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Suriye yönetimi, Fransa ve ABD büyükelçilerine Şam’dan izinsiz ayrılmamaları uyarısında bulundu. Son olarak İstanbul’da yapılan Ulusal Kurtuluş Kongresi’ni gerçekleştiren Suriyeli muhalif temsilcileri basın toplantısı düzenledi.

SON DÖRT GÜNDE 50 KİŞİ ÖLDÜ
Suriye’de Beşar Esad karşıtı gösteriler devam ederken, Esad yanlıları ve Baas güçleri göstericilere saldırdı. Muhalefet tarafından yapılan açıklamaya göre son dört günde sadece Humus’ta 50 kişi hayatını kaybetti. Suriye’de, Beşar Esad karşıtı gösteriler son günlerde ülkenin Humus ve Hama kentlerinde yoğunlaştı. On binlerce kişi meydanlara inerek rejim karşıtı gösteri düzenlemeye devam ediyor. Bu gösterilere çok sert müdahale eden Esad rejimi olumlu hiçbir değişiklik yapmadan, gösterileri askeri güçle bastırmaya çalışıyor. Esad yönetimine yakınlığı ile bilinen Watan gazetesinin manşetinde ise ‘mezhep çatışması’ ön plana çıkarıldı. Esad yönetiminin, özellikle Humus’ta yaşanan çatışmaları mezhep çatışması olarak gösterip, böylesi mezhep çatışmalarının yaşanmaması gerektiğini söyleyerek halkın özgürlük taleplerinin yönünü değiştirme niyetinde olduğu belirtiliyor.

SURİYE ABD VE FRANSIZ ELÇİLERİ UYARDI
Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Amerikan ve Fransız Büyükelçilerine, izinsiz başkent Şam’ın dışına çıkmamaları uyarısında bulundu. El Muallim büyükelçilerin, emirlere uymamaları halinde Suriye yönetiminin tüm diplomatların Şam’dan ayrılmalarını yasaklayacağını söyledi. Amerikan ve Fransız Büyükelçileri, aybaşında gösterilerin odak noktası olan Hama kentine gitmişlerdi. Suriye hükümeti, izinsiz olduğunu açıkladığı ziyareti eleştirerek, büyükelçileri, Suriye’nin içişlerine karışmakla suçlamıştı.

“DIŞ MÜDAHALEYİ KABUL ETMEYECEĞİZ”
Son olarak İstanbul’da Mazlumder’in ev sahipliğinde Ulusal Kurtuluş Kongresi’ni gerçekleştiren Suriyeli muhalif temsilcilerinden Dr. Feda Majzoub ve Prof. Dr. İmaduddin Al Raşid basın toplantısı düzenlediler. Dr. Fedaa Majzoub, 16 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleştirilen Ulusal Kurtuluş Kongresi sonuç bildirgesini okudu. Daha sonra bir konuşma yapan Prof. Dr. İmaduddin Al Raşid, konuşmasında kongrenin muhtevasından bahsetti. Esad rejiminin halkına karşı silahlı saldırıda bulunmakla meşruiyetini kaybettiğini belirterek konuşmasına başlayan Raşid, İstanbul’da yapılan kongrenin amacının siyasi alternatif üreterek, geçiş hükümetini kurmak için çalışmaların yapılması ve eski anayasanın tamamen kaldırılıp yeniden bir anayasa yapılması gerektiğini ifade etti. Dış güçlerden gelecek herhangi bir askeri müdahaleyi asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Raşid “Dışarıdan ancak temsili anlamda destek alabiliriz; Suriye muhalefeti tüm kesimlerle irtibat halinde yeni çalışmalar yapmalıdır” dedi.

“SURİYE HALKI, REJİMİN DÜŞTÜĞÜNÜ VARSAYIYOR”
Mevcut rejimin ne zaman son bulacağı sorusuna Dr. Fedaa Majzoub,”Suriye halkı bu rejimin düştüğünü varsayıyor. Suriye’deki bekleme, demir yumruk ile başta durmaya çalışan Esad rejiminin sonuç getirmeyecek bir çabasıdır ve hiçbir hükmü yok. Şehitlerin kanı ucuz değil ve Suriye artık bu şekilde yönetilmeyi kabul etmiyor. Bu rejim artık sona erdi” diye cevap verdi.
Suriye’de yaşanan etnik çatışmalarla ilgili bir soruya ise Prof. Al Raşid, Suriye’deki halkın bir iç problemi olmadığını, ortalığı karıştırarak grupları kışkırtanın rejim destekçileri olduğunu, Suriyelilerin “Suriyeli” olma hüviyetine bağlı oldukları cevabını verdi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir