• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Gazze Şeridi Nasıl Bir Yer
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gazze Şeridi dediğimizde aslında güneyde Refah, Kuzey’de Erez sınır kapıları arasında 41 km uzunluğa; batıda Akdeniz doğuda İsrail sınırları arasında 6-12 km genişliğe sahip bir sahil şeridinden bahsediyoruz. En geniş alanı Gazze-Mısır-İsrail sınırındaki 12 km’lik Refah kasabası. İsrail bu şeridi karadan, denizden ve havadan kuşatma altında tutuyor.

Gazze’nin dışarıya açılan 3 kapısı var: Mısır’la Refah, İsrail’le Erez ve Gazze-Mısır-İsrail ortak noktası Kerem Şalom. Hamas Haziran 2007’de Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirene kadar Refah kapısı Avrupa Birliği gözlem misyonu EUBAM tarafından denetleniyordu. İsrail de burayı kameralarla kontrol ediyordu. Hamas’ın gelmesiyle EUBAM gitti, Mısır da kapıyı çok kısıtlı şartlarda insani geçişler için kullandırdı.

İsrail’in kontrolündeki Erez kapısı ise sözde açık ama insan geçişleri neredeyse yok. Mal geçişleri ise bin bir türlü zorlukla ve inanılmaz gecikmeli yapılıyor. Örneğin, İstanbul’dan ıslak mendil ithalatı için sipariş veren Gazzeli bir esnaf 1 yılı süren bürokrasiden sonra mendilleri Erez kapısından çekebilmiş. Ama mendiller tamamen kurumuş! Kerem Şalom kapısı ise şu anda Mısır-İsrail arasında çalışıyor. İnsan girişi yok. Malzeme girişi ise yine çok sınırlı.

Refah kapısına yaklaşık 50 km mesafedeki Ariş limanına gelen insani yardım amaçlı bir takım tıbbi ilaç ve malzemeler Kerem Şalom üzerinden Gazze’ye ulaştırılıyor, ancak İsrail’in yoğun denetim ve izin sürecinden sonra. İsrail’in Gazze Şeridi’ne mal geçişleri için uyguladığı yasak listesinin özünde halka yönelik psikolojik baskının yanı sıra, Hamas’ın gücünü kırmak ve kendine karşı saldırı yapabilme kabiliyetine imkân vermemek yatıyor.

Karadan bu şekilde kuşatılan Gazzeliler denizden de 3 deniz mili (yaklaşık 5.5 km) ile sınırlandırılmış durumdalar. Akdeniz’in doğusundaki bir buçuk milyonluk Gazze’de balıkçılar adeta çitlerle çevrelenmiş küçük bir gölü andıran sahil şeridinde avlanmak zorundalar, çünkü gece-gündüz İsrail deniz kuvvetlerinin nefesi enselerinde. Abluka sınırına yaklaşanlara uyarı ateşi açılıyor. Yüzlerce balıkçının nasibini aradığını dar sahil şeridinde avlanan balıklar da tabii olarak küçük oluyor. Deniz yanı başlarında derya kuzularıyla dolu ama balığı Mısır’dan almak zorunda kalıyor. Tabii tüneller aracılığıyla ve kaçak yollardan.

Gazze, kara ve denizin dışında havadan da sürekli kontrol altında. İnsansız hava araçları bölgeyi sürekli gözetliyor. Yaklaştığında çıkardığı sesten dolayı halk bunlara ağustos böceği adını takmış. İsrail bu araçlara taktığı hafif silahlarla bazen saldırı da gerçekleştiriyor. Bunların dışında savaş jetleri de bölgede uçuş gerçekleştirip özellikle tünellerin yoğun olduğu sınırdaki bazı noktaları aralıklarla bombalıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir