• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
Kosova-Sırbistan sınırında gerginlik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kosova polisi operasyon sonrasında Kosova ile Sırbistan arasındaki bu sınır kapısında kontrolü ele aldı. Operasyonun, Kosova tarafından Sırbistan`a uygulanan ürün ambargosunun hayata geçirilmesi için yapıldığı öğrenildi. Kosova polisine AB Kosova Hukuk Düzeni Misyonu (EULEX) polisi de destek verdi. Operasyonun gerçekleştirilmesine karşı çıktığı öğrenilen Kosova Polisi Genel Müdürü Reshat Maliqi geç saatlerde Başbakan Haşim Thaçi tarafından görevinden alındı.

 

KFOR ALARMDA

Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova`nın kuzeyinde, Sırbistan ile olan sınır kapısına düzenlenen operasyonun ardından durumun gerginleşmesi üzerine NATO önderliğindeki Kosova barış gücü (KFOR) Komutanı General Erhard Bühler, Kosova vatandaşlarına çağrıda bulunarak, kuzeydeki mevcut duruma kuvvet kullanarak müdahale etmemelerini istedi.

 

İlk kez gece yarısından sonra yazılı açıklama yapan KFOR Komutanı General Bühler, "KFOR herhangi bir şekilde şiddet olaylarına izin vermeyecektir. Demokratik bir toplumda farklı görüşler ve ihtilaflar barışçıl yollardan çözümlenmelidir" ifadelerini kullandı. Yazılı açıklamada, kuzeydeki durum hakkında haberdar olan KFOR`un gerektiği halde müdahale edecek çok sayıda askeri birliğini alarma geçirdiğini ve şiddet olaylarının patlak vermesi durumunda barışın yeniden tesisi için hazır durumda bekletildiği ileri sürüldü.

KUZEYDE DURUM GERGİNLEŞİYOR

 

Kosova`nın kuzeyindeki 31 numaralı sınır kapısında kontrolü ele geçiren Kosova Polisi 1 numaralı sınır kapısında da operasyon düzenlemeyi planlıyordu. Bu sınır kapısında doğru yönelen Kosova polisine bağlı harekat timleri yerel Sırpların yollara kurduğu barikatlarla karşılaştı. Olay yerinden gelen haberlere göre, kuzeydeki Sırpların Kosova polisine ateş açtığı bildirildi.

 

Sırbistan İçişleri Bakanlığı Kosova`nın bu bölümünde Sırpların yollara barikat kurması için çağrı yaptığı öğrenildi. Kosova İçişleri
Bakanı Bayram Rexhepi de Kosova polisinin Sırp şehri Leposaviç`de Sırplar tarafından durdurulduğu ve 1 numaralı sınır kapısına ulaşamadığını doğruladı. Bakan Rexhepi, Rudare yolunun da kamyon ve ağır vasıtalar tarafından bloke edildiğini açıkladı. Bakan Rexhepi, Kosova Polisi`nin sınır kapılarına yönelik operasyon konusunda EULEX ile eşgüdüm içinde olmadığını kaydetti.

 

Bu arada, 01.00 sularında B92 Televizyonu kuzeyde Sırplar ile özel polis temsilcileri arasında müzakereler yapıldığını bildirdi. Tansiyonun giderek arttığına dikkat çeken Sırp televizyonu, KFOR Komutanı General Erhard Bühler`in Rudnica`ya doğru yol aldığını bildirdi. 02:00 sularında KFOR askerleri Kosova Polisi ile Sırplar arasında yaşanan çatışmayı önlemek için taraflar arasında konuşlandı. Sırp KİM Radyosu`nun haberlerine göre KFOR Komutanı Bühler, Kosova polisinin Zeçan Belediyesi`nden geri
çekilmesini talep etti. Bu arada Bırnyak`taki 1 numaralı sınır kapısı yakınlarında Kosova Polisi ile Sırplar arasında çıkan arbedenin ardından 4 Sırp göz altına alındı.

 

KOSOVA POLİSİ 1 NUMARALI SINIR KAPISINDA KONTROLÜ SAĞLAMAKTA KARARLI

KFOR Komutanı General Erhard Bühler askeri birliklerin Rudare`den geri çekilmesi emrini verdiği öğrenildi. Rudare`deki Kosova Polisi`ne bağlı özel harekat timlerinin geri çekilmemesi için emir aldığı ve mutlaka 1 numaralı sınır kapısında kontrolü sağlamak görevini sonuna kadar yerine getirmeleri istendi.

İHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir