• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
`Başörtülü Hakim ve Savcı Olmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eski Anayasa Raportörü Doç. Dr. Osman Can, "Başörtülü cumhurbaşkanı, hakim ve savcı olmalı mı bana göre olmalı" dedi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Van Şubesi`nin düzenlediği anayasa konulu konferans, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Van Şubesi`nde yapıldı. Konferansta konuşan hukukçu Osman can, çarpıcı tespitlerde bulundu. Başörtülü cumhurbaşkanı, hakim ve savcıların olmasını isteyen Can, "Artık bu ayıp bir tartışma toplum neyse, toplum yansıması aynı şekilde devlette olmalıdır. Ankara`daki siyaset buna cevap verebiliyor mu? Ankara`daki siyaset sürekli tökezliyor" dedi.

61 anayasasından bu yana Anayasa Mahkemesi`nin özgürlükler, demokrasi ve insan hakları konusunda hiçbir adım ilerlemediğini söyleyen eski rapörtör Can, mevcut 82 anayasasının askerin bütün sistemi kontrol edebilmesine göre üretilmiş olan bir anayasa tespitinde bulundu. "Kontrol etmeye her şeye hakim olmaya odaklanmış bir anayasa" değerlendirmesini yapan Can, Ak Parti`yi kastederek, "Ben de bu partinin tepesindeki insan olsam yeni bir anayasa istemem" dedi.

İttihat ve Terakki`den beri bir devlet yapılanması olduğuna dikkat çeken Can, "Bu devlet yapılanması 21`le görünür hale gelmedi, 24`le birazcık kendini hissettirdi ama 61`le bize kendini çok net olarak hissettirdi ve 82 ile de bizi nefessiz bıraktı. Bakabileceğimiz yerler ne 1921 anayasası, ne 1924, 61 ne de o lanet olası 1982 anayasasıdır. Artık zehir olmamasını arzuladığımız bir geleceğimizi düzenlemeye çalışıyoruz. Yeni anayasa ile eğer bizim amacımız bu gelecek ise bizi bugüne kadar zehirlemiş olan o geçmiş anayasa ve anayasacılık kültüründen tamamen kopmak zorundayız" diye konuştu.

Mevcut anayasa iskeleti üzerinden yeni bir anayasa yapılamayacağı yönünde görüşlerini ortaya koyan Can, "Atatürk ilkeleri vardı onu çıkaralım, efendim falanca maddesini şöyle düzenleyelim. Kürtlerin de işte orada anadilde eğitim hakkını yapalım. Hatta işte belli bir bölgeye de demokratik özerklik verelim ama 1982 iskeletine dokunmayalım. Yani bu kurumlar ve iktidar haritası aynı şekilde dursun dersek hiçbir şeyi değiştiremeyiz" şeklinde konuştu.

Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez denilen ilk 3 madde ile ilgili konuşan Doç. Dr. Osman Can, "Birisi benimle değiştirilemezlik meselesini tartıştığı zaman ciddiye almam, ciddiye alınabilecek en ufak bir değeri yoktur. Darbe anayasasının generallerinin anayasa koydukları ve şunlar değiştirilemez değiştirilmesi teklif dahi edilemez dedikleri şeyler bunlar. Affedersiniz ben bunun nesini tartışacağım. İçinde çok güzel şeyler de olabilir beni ilgilendirmez bana dayatılmış, üniforma ile dayatılmış bir iradenin en değerli olabilecek tek bir tarafı vardır o da onun çöpe atılma anıdır. Bunun başka hiçbir tarafını ciddiye alıp tartışmam, nokta ve bunu toplum olarak da tartışmamalıyız ve tartıştırtmamalıyız." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir