• DOLAR 32.662
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2495.547
  • ...
Ceylanpınar halkı her gün ölümle karşı karşıya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Ceylanpınar ilçesi Suriye sınırının sıfır noktasında bulunan Mevlana Mahallesi sakinleri, Suriye tarafında yaşanan çatışmalardan dolayı yaşadıkları tedirginliği dile getirerek, çatışmalı ortamın biran önce sona ermesini istedi.
 
Suriye`deki iç savaştan en fazla çocukların etkilendiğini belirten Ceylanpınarlılar, "Birçok ev boşaltılmış durumda kalanlar ise korkudan uyuyamıyoruz sürekli duvar diplerine saklanıyoruz. Kapımızın önüne dahi çıkamıyoruz her an ya bir şarapnel parçası ya da bir merminin bize isabet etmesinden korkuyoruz" sözleriyle yaşadıkları tedirginliği dile getirdi.
 
Evlerine yaklaşık 40 mermi isabet ettiğini söyleyen ilçe sakinlerinden T.Ç, "Evimiz sınırın tam karşısında çatışma başladığı zaman sürekli bombaların ve mermilerin arasında kalıyoruz. Camlarımızın hepsi kırıldı, güneş enerjimiz delik deşik olmuş, yaklaşık 40 mermi evimize isabet etti. Artık korkudan ne uyuya biliyoruz ne dışarıya çıkabiliyoruz, çocuklarımız çok etkileniyor hep duvar arkalarına saklanıyoruz. Akşam olduğu zaman çatışmalar başlıyor yemek yiyemez hale gelmişiz yanı başımızda her gün insanlar ölüyor nasıl yemek yiyeceğiz? Dün evin damına çıkıp salça yapıyordum büyük bir gürültüyle bomba patladı korkudan elimdeki bütün tuzu salçanın içerisine attım. Artık korkudan ne yapacağımızı bilemiyoruz kardeş kardeşi öldürüyor bir an önce bu savaşın bitmesini istiyoruz. Rabbimden tek isteğim bir an önce bu savaşın bitmesi ve kim hak yol üzerindeyse onlara yardım etmesidir" dedi.
"Başbakan Suriye`ye sahip çıktığı kadar bize de sahip çıksın"
Başbakana seslenen Meryem Yumru ise, "Suriye sınırının tam karşısındayız mermilerim arasında kalıyoruz evimize birçok mermi isabet etmiş gördüğünüz gibi camlarımız kırılmış, artık korkudan ne dışarı çıkabiliyoruz ne de uyuyabiliyoruz. Başbakana sesleniyorum Suriye`ye sahip çıktığı kadar bize de sahip çıksın. Halimizi görmüyor mu?" diye sordu.
 
"Çatışma başladığında saklanacak yer arıyoruz"
Çatışma başladığında saklanacak yer aradıklarını belirten ilçe sakinlerinden N. Y de, "Korkudan ne içerde ne de dışarda yatamıyoruz. Çatışma başladığında saklanacak yer arıyoruz gece uykusu bize haram olmuş her an bize kurşun isabet edecek korkusu var. Geçen gün iki avuç dolusu mermi topladım. Evden dışarıya çıktığımızda bize ateş ediyorlar. Yanımda bulunan bu toruma bir defa mermi isabet etti Ağır yaralandı. Hastane yarası ağır olduğu için müdahale edemeyiz dediler bizi Şanlıurfa`ya sevk ettiler. Şanlıurfa`da ameliyatı yapıldı Allah da şifa verdi iyileşti. Şimdi ise silah sesi duyduğu zaman koşarak geliyor anne gene beni vuracaklar diye korkuyor. Bu evimizi yeni yaptırdık daha 15 bin TL borcumuz var hayrını göremedik" diye konuştu.
 
"Savaş istemiyoruz"
Can güvenliklerinin olmadığını belirten Süleyman ilhan, "11 nüfusa bakıyorum bu çatışmalardan dolayı ekonomik durumumuz sıfıra inmiş zaten göz önündedir can güvenliğimiz hiç yok nerede ne zaman vurulacağımız belli değil. Birkaç fidan gibi gençlerimiz hayatını kaybetti. Tüm kurşunlar Ceylanpınar`a isabet ediyor. Şuan sınırın sıfır noktasındayım. Hükümetimiz illa savaşta ısrar edecekse meclisteki tüm yetkililere sesleniyorum; çocuklarını alıp gelsin buraya yerleşsinler bizimle beraber kalsınlar o zaman biz de savaşı onaylayacağız. Ama onlar çocuklarını Amerika`ya dünyanın en güzel yerlerine yerleştirecekler biz de burada savaşın içinde kalacağız" diyerek savaş istemediklerini söyledi.
 
"İlçe ekonomisi sıfıra düşmüş"
Silah sesleri duyduklarında sağa sola kaçıştıklarını belirten Hakan Kürekçioğlu, "Çok tedirginiz ve çok korkuyoruz böyle devam ederse nasıl okula gideceğiz. Silah sesi duyduğumuzda sağa sola kaçıyoruz sığınacak yer arıyoruz. Sonumuz nasıl olacak, yeter artık psikolojimiz bozulmuş, ne sokağa çıkabiliyoruz ne de oyun oynayabiliyoruz. Bir yere gitmek isteğimizde sürekli saklanarak duvar kenarlarından gidiyoruz. Ceylanpınar`da zaten iş kalmamış ekonomik durum sıfıra inmiş bu elimdeki şarapnel parçaları evimize düştü. Gün geçtikçe bunlar insanların canlarını alıyor yeter artık bu savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz" dedi.
 
Suriye tarafından silah sesleri geldiğini ve çok korkuttuklarını söyleyeren Emre Kürekçioğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Kurşunlar evimize ve damlarımıza isabet ediyor. Şarapnel parçaları balkonumuza düşüyor korkudan yatağımızdan kaçıyoruz, kulağımızı kapatıyoruz. Sanki Ceylanpınar`ı hedef alıyorlar geçenlerde komşumuzun evine roketatar mermisi düştü şans eseri patlamadı büyük bir facia önlendi. Bu olaydan sonra komşumuz evini terk edip kaçtı. Korkudan birçoğu Şanlıurfa`ya kaçıyorlar. Mevlana okulunda okuyoruz, okulumuza birçok mermi isabet etmiş. Bu sene okulumuzda eğitim göremeyeceğiz, herhalde bizi başka okullara gönderecekler. Suriye`deki iç savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz." (Mehmet Aslan - İLKHA)


 
 
 
 
 
 
 
 
 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir