• DOLAR 32.589
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2496.886
  • ...
Belediye Türbeden Ne İstiyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Merkez Yenişehir ilçesi eski meyve-sebze hali karşısı Hindibaba Sokak`ta bulunan ve halk arasında Rüfai Şeyhi İbrahim Karslıoğlu Türbesi olarak bilinen mezarın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekiplerince Kültür Sanat Merkezi veya Kongre Merkezi inşası bahanesiyle yıkılmasına mahalleliler tepki gösterdi.

Kazının yapıldığı alanda kemik parçaları görülürken, yıkım esnasına tanık olan mahalle esnaflarından Mehmet Metin Çelen, türbenin çok eski olduğunu ve buradan geçen herkesin her zaman dua ettiğini söyleyerek, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin türbeyi gece vakti yıktığını söyledi.

"Halktan korkan belediye gece gelip türbeyi yıktı"

Mahalle sakinlerinin olaya tepki göstermelerinden çekindikleri için belediye ekiplerinin gece yıkımı gerçekleştirdiğini ifade eden Çelen, "Herkes bu türbenin önünde dua ederek Fatiha okuyordu. Türbenin hiç kimseye zararı yoktur. Belediye halkın belediyesi değil mi? Halktan korkan belediye tepki almamak için gece vakti gelip mezarlığı yıktı ve kabirde yatan şahsın kemikleri etrafa saçıldı." şeklinde konuştu.

"Yıkıma anlam veremiyorum"

Türbenin kendilerine ölümü hatırlattığını ifade eden Çelen, "Buradan geçen herkes kabire bakıp ondan ibret alıyordu. Bu kabir biz yaşayanlar için çok faydalıydı. Çünkü hep ölümü hatırlıyorduk. Bu türbeyi yıkmalarına bir anlam veremiyorum." ifadelerini kullandı.

"Mezar olursa kürekle alıp nakledeceğiz dediler, kepçeyle yok ettiler"

Yıkım esnasında zabıta ekiplerinin yanında türbenin içerisinde mezar olup olmadığını denetlemeye gelen bazı kişiler olduğunu belirten Çelen, "Onlara `ne yapıyorsunuz?` diye sorduk, onlarda bize burada mezar olup olmadığına bakıyoruz, mezar varsa nakil edeceğiz dediler. Mezara dair bir bulgu olursa kürekle kazacağız. Ama kepçeyle kazarak mezarı tamamen yok ettiler." dedi.

"Rufai Şeyhinin kemikleri etrafa saçıldı"
Gündüz vakti varken belediyenin gecenin karanlığında kabirden bulgu aramasının manidar olduğunu ifade eden Çelen, "Mezarı kepçeyle yıktıktan sonra kemikler etrafa saçıldı ve bazı kemikleri ben kendim kepçenin yıkıntısı altında topladım. Belediye ekipleri defineciliğe soyunmuş galiba. Çünkü gece vakti kazılarını ancak defineciler yapar." tanımlamasında bulundu.

Belediyeye göre mezar yok, peki kemikler!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş`ın, türbeyle ilgili herhangi bir bulgu olmadığı, olsaydı yıkım olmazdı sözlerini de tepki gösteren Çelen, "Belediye ekipleri gecenin karanlığında kazı yaptıkları için herhangi bir bulgu bulamadı galiba (!) biz bulduk elimizde kemik parçaları var gelsinler onlara verelim. Hatta gelip kazmaya devam ederlerse daha fazla kemik parçası bulacaklardır." ifadelerini kullandı.

"Allah`a şikayet ediyorum"

Çelen son olarak, "Gelsinler türbemizi eski hale getirsinler. Bizde eskisi gibi yine ölümü düşünüp tefekkür edelim. Mahalle sakinlerinden kimse bu kabrin kaldırılmasını istemiyor. Ben inanıyorum ki namazını kılmayanda bu türbenin kaldırılmasını istemez. Bu türbeyi eski haline getirebilecek kişilerden Allah razı olsun. Ama burayı dümdüz edip insanları bu türbenin üzerine oturtan insanları da Allaha şikâyet ediyorum." diye konuştu. (M. Sait Adiyaman/Sedat Kuşulay - İLKHA)
 
















Bu haberler de ilginizi çekebilir