• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...
Şanlıurfa'da kırtasiye ürünleri denetimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünden üç kişilik denetleme ekibi Şanlıurfa'da okul ve kırtasiye malzemelerinin yoğun olarak satıldığı Kapaklı Pasajı'ndaki işyerlerini denetledi.

 

"Tüm okul kırtasiye malzemelerinde CE işaretinin olmasına dikkat edilmeli"

Denetimlerde kırtasiye ürünleri ile okul kıyafetlerinden riskli gördükleri ürünleri mühürleyerek laboratuara göndereceklerini söyleyen Bakanlık Denetmeni Meral Karaaslan, öğrenci velilerine çeşitli uyarılarda bulundu. Karaaslan, "Kırtasiye malzemelerinde çok cezbedici ürünler var. Renkli, çıkartmalı, kabartmalı ürünler başta olmak üzere tüm okul kırtasiye malzemelerinde CE işaretine dikkat edilmeli. Bunun yanı sıra ürünün üzerinde üretici ve ithalatçı bilgisi var. Bizim velilere en büyük tavsiyemiz aldığınız ürünün üzerinde muhakkak CE logosu, üretici ve ithalatçı bilgileri yer alsın. Satın aldığınız ürün ulaşılabilir olsun ki bizim ve tüketicinin üreticiye ulaşımı kolay olsun." dedi.

 

Kırtasiye ürünlerine yönelik AZO Boyar testi ve benzeri teknik testlerin yapılacağını anlatan Karaaslan, bunların kanserojen madde içerdiğinden dolayı kansere sebep olduğunu ifade etti.

 

14 bin liradan 35 bin liraya kadar idari para cezası

Testler sonucunda istenilen niteliğe sahip olmadığı belirlenen ürünlerin üretici ve ithalatçılarına ağır para cezaları verileceğini belirten Karaaslan, şöyle devam etti: "Eğer satıcı malı aldığı ithalatçıyı bize gösterebilirse onun için bir sorun yok. Ama ithalatçı gösteremezse cezanın tümünü satıcıya kesiyoruz. Ürünü güvensiz çıkan firmalara 14 bin liradan 35 bin liraya kadar idari para cezası var. Ama ondan daha önemlisi, güvensiz çıkan ürünün üreticisi ve ithalatçı 2 ulusal gazetede ve 2 ulusal televizyon kanalında 'Ürünüm denetimden geçememiştir. Tüketiciler ürünleri bu adrese getirmeleri halinde ödemeleri yapılacaktır' şeklinde bir ilan vermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 

Karaaslan, testler sonucunda istenilen niteliğe sahip olmayan ürünleri toplatarak imha edeceklerini belirtti. (M.Emin Polat/Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir