• DOLAR 32.565
  • EURO 35.02
  • ALTIN 2423.292
  • ...
ODTÜ'deki 'inanca taciz'e tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Eğitim Bir- Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun, ODTÜ'deki olaylarla ilgili yaptığı basın açıklamasında, üniversitelerin halkın malı olduğunu, hiç kimsenin kamu üniversitelerini kendi şahsi malı, kendi ideolojisinin 'kurtarılmış bölgesi' gibi görme ve davranma hakkına sahip olmadığını vurguladı.


Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) başörtülü öğrencilerin temel hak ve hürriyetlerine yönelik müdahalenin akıllara durgunluk verdiğini ifade eden Coşkun, "Birey olarak aynı haklara sahip olduğu arkadaşlarına karşı bazı kendini bilmezlerin tahakküm etmeye kalkması, zorbalığa soyunup onları taciz etmesi hadisesi sıradan bir olay değildir. Öğrencilerin en son mezuniyet törenlerinde, 'Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam' pankartı arkasında yürümesine fırsat veren üniversite yönetiminin hoyratlıkları bazı marjinal grupların küstahlıkları ile birleşince ortaya çıkan görüntü toplumu kaygılandırmaktadır" dedi.


"Eğitim ve öğrenim görme hakkı ile inanç, düşünce ve kanaat özgürlüğü, gerek insan haklarına ilişkin uluslararası hukuk sözleşmelerinde gerekse anayasada temel bir hak olarak ifade edilmiştir" diyen Coşkun, "Hiç kimsenin bu hakkı engellemeye imtiyazı bulunmamaktadır. Kamu kaynağını kullanan, 73 milyon insanın vergileriyle finanse edilen devlet üniversiteleri, ne üniversite yöneticilerinin ne üniversite personelinin ne de üniversite öğrencilerinin malıdır. Kamu üniversiteleri halka aittir. Sahip olduğu ifade özgürlüğünü, kılık-kıyafet özgürlüğünü ve eğitim-öğrenim hakkını başkalarından esirgeyenlerin sahip olduğu düşünce ancak ve ancak şovenist bir ideolojinin ürünü olabilir" diye konuştu.


Saldırıya maruz kalan öğrenci ve velilerine seslenen Coşkun, "Bu çirkin saldırıya maruz kalarak, kayıt yaptırmaları engellenen, inançlarından ve kılık-kıyafetlerinden dolayı tartaklanan, aşağılanan öğrencilere ve velilerine Eğitim-Bir-Sen olarak, yasal haklarının kullanılması noktasında hukuki destek sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. ODTÜ yönetimini, görevini yapmaya ve YÖK dâhil yetkili makamların tümünü, bu olaylar hakkında gerekenleri yapmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir