• DOLAR 32.32
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2296.718
  • ...
HABER MRK - Madencilik sektörü, ihracatta yakaladığı başarı ile Türkiye ekonomisine katma değer sağlamaya devam ediyor. Ocak - Ağustos 2013 döneminde 3 milyar 352 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ihracatını yüzde 26.46 artırdı. Bu dönemde maden ihracatının en fazla yapıldığı 5 ülke sırasıyla Çin, ABD, Irak, Belçika ve İtalya oldu.


Türk madencilik sektörü aylık bazda da ihracatını geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla artırdı. Sektör, Ağustos ayında ihracatını yüzde 17,08 artırarak 401 milyon 502 bin dolar olarak gerçekleştirdi.


Türk madencilik sektörünün en büyük pazarı olan Çin, 2013 yılının sekiz aylık döneminde de bu konumunu koruyarak en fazla maden ihracatının gerçekleştirildiği ülke oldu. Ocak - Ağustos 2013 döneminde Çin'e yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51,68 artışla 1 milyar 657 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde Çin'e en çok ihraç edilen madenler arasında doğal taşlar, bakır cevherleri, krom cevherleri ve kıymetli metal cevherleri başı çekti.


Doğal Taş İhracatı 8 Ayda 1 milyar 443 bin dolar
Madencilik sektörünün en önemli alt bileşenlerinden olan doğal taş sektörü, Ağustos ayı sonu itibariyle ihracatını 2012 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 19,49 artışla 1 milyar 443 bin dolar olarak gerçekleşti.


Doğal taş sektöründe Ocak - Ağustos 2013 döneminde en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Çin, ABD, Irak, Suudi Arabistan ve Azerbaycan - Nahcivan oldu. Bu dönemde Azerbaycan - Nahcivan, Libya ve Türkmenistan'a yapılan doğal taş ihracatında önemli bir artış gözlendi. En çok doğal taş ihracatı yapılan ilk beş ülke sıralamasına giren Azerbaycan - Nahcivan'a yapılan ihracat bir önceki yıla oranla yüzde 93,77 artışla 34 milyon 383 bin dolar oldu. Aynı dönemde Libya'ya yüzde 105 artışla 26 milyon 238 bin dolarlık, Türkmenistan'a ise yüzde 116,99 artışla 15 milyon 246 bin dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleşti.


Metalik cevherler ihracatı yüzde 41 arttı
Madencilik sektörünün önemli alt sektörlerinden metalik cevherler ihracatında Ağustos ayı sonu itibariyle yüzde 41 oranında artış gerçekleşti. Ocak - Ağustos 2013 döneminde metalik cevherler ihracatı 1 milyar 212 milyon dolara yükseldi. Metalik mineraller ihracatında ilk üç ürün bakır, krom ve kıymetli metaller oldu.


İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Mehmet Özer, "Avrupa Birliği'nde etkileri devam eden ekonomik kriz ve Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin en önemli damarlarından olan madencilik sektörü ihracatını artırmaya devam ediyor. Mevcut pazarlarını koruyan sektör yeni pazarlarda da ihracatını yükseltiyor. Gerek sektörün büyümesine gerekse Türkiye ekonomisine olumlu etki eden maden ihracatı yakaladığı istikrarla madencilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Ağustos ihracat rakamları da pozitif gidişatın yılsonuna kadar devam edeceğinin sinyallerini net bir şekilde veriyor" dedi. (İLKHA)