• DOLAR 32.541
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2488.855
  • ...
`Suyu bir defa kullanıp atmak israftır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSLAMABAD-Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından organize edilen ve 3 gün süren "I. Pakistan-Türkiye Belediye Hizmetleri Çalıştayı" Pakistan`ın başkenti İslamabad`da gerçekleştirildi.
 
Milli Bilim ve Teknoloji Üniversitesi`nde (NUST), Türkiye ve Pakistan`ın çeşitli yerel yönetim temsilcileri ve akademik çevrenin katılımıyla gerçekleşen Çalıştay`da, 5 sunumdan oluşan Katı Atık Yönetimi, 6 sunumdan oluşan Su ve Abone Yönetimi ve 5 sunumdan oluşan Atıksu Yönetimi konularında önemli bilgi paylaşımları yapıldı. Çalıştaya Türkiye`den Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü`nün temsilcileri ile Pakistan yetkilileri ve akademisyenleri olmak üzere 80 kişi katıldı.
 
"Kullanılabilir suya erişmek gittikçe zorlaşıyor"
KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Türkiye-Pakistan arasındaki su ve atıksu konularında yapılabilecek işbirliği konusunda bir konuşma yaptı. Dünya nüfusunun artışı, tarımsal üretim alanlarının genişlemesi ve sulu tarım yapılan alanların da buna paralel olarak artmasının belli başlı sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Uzbaş, "Dünyada son yüzyılda gelişen sanayi ve hızlı nüfus artışı, bazı çevre ve su yetersizliği problemleri sanayileşmenin ilk yıllarında fazla dikkate alınmamış, tabiri caiz ise bizim deyimimizle halının altına süpürülmüştür. Sanayileşmiş ülkeler, sanayileşmelerini büyük ölçüde tamamladıktan sonra çevre kirliliği, su ve atıksu yönetimi konularına ağırlık vermeye başlamışlar ve bu konuda da bir sektör doğmuştur. Esasında bu olumsuzlukları önleyecek anlayış ve bakış biçimi, bizim inanç dünyamızda ve kültürlerimizde mevcuttur. Ancak, insanoğlunun ne pahasına olursa olsun daha fazla üretme ve kazanma hırsı, bu duyguların geri plana itilmesine sebep olmuştur. Endüstriyel gelişmeye paralel olarak insanların temiz ve kullanılabilir suya erişimi de gün geçtikçe zorlaşmakta, bu durum insanoğlunun geleceği için tehdit oluşturmaktadır." dedi.
 
"Suyun geri dönüşümle tekrar kullanımı sağlanmalıdır"
İnsanlık için en öncelikli ihtiyacın temiz su olduğunu belirten Uzbaş, cümlelerine şöyle devam etti: "Dünyada 2 milyar insanın susuzluk çekmesinin yanı sıra belli bölgelerdeki iklim avantajı nedeniyle su darlığı çekmeyen ülkeler de mevcuttur. İnsanlığın, yarın nasıl bir dünyada yaşayacağı konusunda farklı öngörüler vardır. Bugün bol yağış alan ülkeler, yarın suya hasret kalabilir. Bu nedenle su darlığı çeksin veya çekmesin bütün ülkelerde şu bilinç yerleşmelidir: `Su kullanımında tasarruf esastır ve suyu bir defa kullanıp tabiata bırakmak israftır. `Su, geri dönüşümle ikinci, hatta üçüncü defa kullanılmalıdır."
 
Yapılan konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü`nün Su ve Atıksu Yönetimi konularında bilgi paylaşımı yapıldı. Çalıştay boyunca KOSKİ Genel Müdürlüğü`nün söz konusu uygulamaları ilgi ile takip edildi ve bu hususların Pakistan` da hayata geçirilmesi, ayrıca bu çalıştayın belli periyotlarla tekrar düzenlenmesi önerisinde bulunuldu. (İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir