• DOLAR 32.5
  • EURO 34.819
  • ALTIN 2489.458
  • ...
İLEKDAV'dan "din adamları siyasete giriyor" haberine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - İlim Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı (İLEKDAV) Genel Sekreteri Nizamettin Yakışık, bölge alim ve akademisyenlerin iştiraki ile 31 Ağustos 2013 tarihinde Diyarbakır'da yapılan "Şark Alimler Birliği"nin 4. toplantısının, bazı basın yayın organlarında "Din adamları siyasete girdi" başlığıyla servis edilmesine tepki gösterdi.

Yapılan toplantı ve toplantı içeriğiyle ilgili Tatvan'da gazetecilere açıklamalarda bulunan İLEKDAV Genel Sekreteri Yakışık, "Toplantıda konuşmacılar, özetle İslam aleminin içinde bulunduğu şartları ve yüzyıllarca ilme hizmet eden medreselerin durumunu müzakere etmişlerdir. Baştan sona kayıt altına alınan konuşmaların analizinden de anlaşıldığı üzere hiç bir konuşmacı siyasi bir konuşma yapmamış ve birilerine alternatif olmayı ima edecek bir cümle kullanmamıştır.

Objektif bir yaklaşımla okunduğu takdirde yayınlanan sonuç bildirgesinden de bu hakikat rahatlıkla anlaşılmaktadır. Mezkur toplantı birçok haber sitesinde doğru bir şekilde yayınlanmışken 'Milliyet.com.tr'de Namık Durukan'ın imzasıyla "Din adamları siyasete girdi" başlığıyla servis edilmiş ve haberin içeriğinde de "Güneydoğu'da din adamları, BDP'ye karşı alternatif siyasi oluşuma gidiyor" şeklinde bir yorum yapılmıştır" dedi.

Haberde lanse edilenin aksine, vakıflarının hiçbir parti, hizip, cemaat, mezhebin güdümünde olmayıp, bunlara alternatif ya da rakip olma gibi bir hedefinin de olmadığını ve çalışmalarında kendini bütün bunların fevkinde gördüğünü ifade eden Yakışık, "Üstat Bedüüzzaman'ın yüzyıl önce ihtiyaç gördüğü Ezher Üniversitesi'nin kardeşi olan Zehra üniversitelerinden esinlenerek oluşturulan ve Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu bölgesinin alim ve kanaat önderleri tarafından kurulan İlim Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Kurul Toplantısının, bazı haber sitelerinde 'Din alimleri siyasete girdi.' şeklinde yayımlanması bizleri son derece üzmüştür.

Söz konusu haber sitesinde vakfımızla ile ilgili dile getirilenlerin aksine vakfımızın amaçlarını şu şekilde sıralamak mümkündür: İlme hizmet etmek, medrese alimleri arasında birliktelik oluşturmak, talebe yetiştirmek ve zamanın şartlarına göre medreselerde okutulan ilimleri çağa uygun şekilde güncellemek, bütün insanlara doğruyu göstermek, insanların hakkı ve batılı birbirinden ayırt etmelerini sağlamak, mazlumun yanında yer alarak zalimin karşısında durmak, alimin vasfına yakışacak bir şekilde bütün cemaat ve meşreplerle istişare etmek, onlar arasında birlikteliği sağlamak, bütün Müslümanların dertlerini dert edinmek, fetva hususunda Müslümanlara yardımcı olmak ve ilim ehlinin birlikteliğini sağlamak, medreseleri sahiplenecek bir vakfın, bir kuruluşun olmamasına yönelik oluşan boşluğu doldurmak" şeklinde konuştu.

Vakfın, bazı gazete ve haber sitelerinde, kimi siyasi partilere karşı oluşturulmuş bir kuruluş olarak gösterilmesinin kesinlikle yanlış olduğuna dikkat çeken Yakışık, "Bu vakıf, hiçbir siyasi partinin alternatifi olmadığı gibi hiçbir cemaat ve meşrebin de ne önünde ne de arkasındadır. Bu tür haberlerin aslı yoktur. Bu haberler, vakfın, amaçlarına uygun hizmet etmemesi için kullanılan sinsi bir plandır. Vakıf üyeleri bu oyuna gelmeyecekleri gibi kendi hedeflerinden de asla ödün vermeyeceklerdir.

Bütün bu gerçeklere binaen mezkur sitede vakfımız ve toplantımız hakkında zikredilen başlık ve içeriğin, basın ilke ve ahlakına tamamen ters düştüğünü, masa başında hazırlanmış mesnetsiz ve yalan bir haber olduğunu, bölgede ifsat, ayrışma ve çatışma ortamı oluşturmayı hedeflediğini, masumane hizmet eden ilim adamlarına çok çirkin iftiralar ettiğini, tanımadığı ve hakkında bilgi sahibi olmadığı vakfımızı töhmet altında bıraktığını, tüm değerli basın mensuplarına ve kamuoyuna duyurur, bu haberi hazırlayan ve yayınlayanları tekzip eder, gerek gördüğümüz takdirde adli mercilere başvuracağız" şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir