• DOLAR 32.573
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2425.742
  • ...
Alman Hristiyan Demokratların Ağır Yenilgisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ALMANYA - 58 yıldır Baden-Württemberg`de iktidar olan CDU, dünkü seçim sonuçları itibarı ile iktidara veda etmek zorunda kalacak. Zira Yeşillerin beklenmedik seçim zaferleri ve Sosyal Demokratların (SPD) oy oranlarını muhafaza etmeleri, ufukta Baden-Württemberg`de "Yeşil-Kırmızı" bir hükümet olasılığını güçlendirdi. Seçimlerden önce, Yeşillerle koalisyonu hedeflediklerini dile getiren Sosyal Demokratların, kesin seçim sonuçlarından sonra koalisyon görüşmelerine başlayacaklarına kesin bir gözle bakılıyor.

% 24,2 oy oranı ile tarihi bir rekor kıran Yeşiller Partisi, Almanya tarihinde ilk kez bir eyalet meclisinde "Başbakanlık" yapacak.

Geçici seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra CDU`da şok yaşanırken, Yeşiller elde ettikleri tarihi zaferin kutlamalarına başladı. CDU`nun eyalet hükümetinin düşmesinden sonra Federal Meclis`in üst kanadı Eyaletler Meclisi`nde CDU, bir sandalyesini daha kaybederek önümüzdeki 3 yıl boyunca kritik kanunları çıkarmada bir hayli zorlanacağa benziyor.

CDU`nun ağır yenilgisinin, Stuttgart şehrinde yapılması planlanan "S21" ismi verilen Demiryolu Projesi`ne destek vermesi ve Nükleer Atom Santralleri`nin kapatılması hakkında ağır davranması, Yeşiller`in de başından beri "S21" projesine karşı çıktıkları ve Japonya`daki nükleer tehdidin gündemde olmasından dolayı tarihi zaferi elde ettikleri yorumları yapılıyor.

Eğitim`den işsizliğe kadar birçok alanda yeni vaatlerde bulunan Yeşiller ile Sosyal Demokratlar`ın, koalisyon hümetini kurduktan sonra nasıl adım atacakları merakla bekleniyor. Zira her iki partide, Yüksek Öğretim`deki öğrencilerden alınan harçlıkları kaldıracaklarını vaat etmiş ve bu alanda en büyük desteği de öğrencilerden görmüşlerdi.

Yapılan seçimlerde alınan oy oranları ise şu şekilde sıralandı:

- CDU % 39 (2006 seçimlerinde % 44,2)

- Yeşiller % 24,2 (2006 seçimlerinde % 11,7, yani % 12,5 artış)

- SPD % 23,1 (2006 seçimlerinde % 25,2)

- FDP % 5,3 (2006 seçimlerinde % 10,7)

Ahmed Fırat - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir