• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

 Merkez Bankası`nın alışılagelmişin dışındaki para politikasının makroekonomik dengesizlikleri gidermede yeterli olmayacağına ilişkin endişelerin artması ve yüksek cari açığın TL`deki değer kayıplarını tetiklemesiyle dolar haftaya 1,73 seviyesini aşarak başladı.

Cuma günü spot kapanış saatlerinde 1,6836 olan dolar bu sabah 1.73`ü aşarak Mart 2009`dan beri en yüksek düzeye çıktı. Dolar 1,7330 TL`ye kadar yükseldi. Euro da 2,48 TL ile rekor kırdı.

Dolar/TL`de yükselişlerin sürebileceğini öngörülürken, piyasa Merkez Bankası`nın en kısa sürede döviz alım ihalelerine ara vermesi bekliyor.

Analistlerin Merkez Bankası`nin mevcut para politikasına ilişkin endişelerine rağmen, Merkez Bankası her açıklamasında ekonomiye ilişkin gidişattan memnuniyetini dile getirirken ekonomi yetkililerinin TL`deki mevcut değer kaybından rahatsız olmadığını belirtmesi, hatta rekabet gücü açısından memnuniyetlerini dile getirmesi de TL`deki kayıpların sürmesinde etkili oluyor.

Merkez Bankası`nın kısa vadede faiz artışı ihtimalini dışladığı yönündeki algılara geçen hafta "bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılabileceği" ve "faiz koridorunun kademeli olarak daraltılmasının uygun olabileceği" ihtimallerinin de şartlı da olsa eklenmesiyle gösterge faiz sert düşerken, TL döviz sepeti karşısında değer kaybetmeye devam ederek, gelişmekte olan para birimlerinden ayrışması hızlanmıştı.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Gelinen seviyeler önemli 1,70`in üzerinde işlem görüyoruz. TL`de değer kazancı sağlayacak herhangi bir gelişme göremiyoruz. O yüzden geçen hafta kadar sert hareketler olmasa da TL`de kaybın sürmesi olası. Yukarıda teknik olarak direnç seviyeleri zayıf. Kurumsal müşterinin döviz taleplerinin devam edip etmeyeceği ve henüz piyasada neredeyse hiç görmediğimiz DTH sahiplerinin piyasada yer alıp almayacağı hareketlerin yön ve hızında belirleyici olabilir" dedi ve ekledi:

"Sepet seviyesine bakınca TL`nin tarihi zirvede olması ve bazen özellikle de geçen hafta Cuma günü likiditenin tek yönlü işlemlerde azalması bence en kısa vadede Merkez Bankası`yi harekete geçirecektir. Günlük döviz alım ihalelerine bugün ya da en kısa sürede ara verilmesini bekliyorum. Artık Merkez Bankası 10 milyon azaltmaktansa ihaleleri tamamen kaldıracaktır. Bunun kısa vadede etkili olabilir ama bu etki günlük 30 milyon dolarlık bir arzın piyasadan çekilmesinden ziyade psikolojik olacağını not etmekte fayda var. Ardından Merkez Bankası`nin faiz koridorunu daraltmasını bekliyoruz ancak bu da bir sonraki toplantıdan önce çok mümkün değil. Bu adımla birlikte ise TL`deki değer kayıpları tersine dönebilir."

Öte yandan işlemciler artık 1,65 seviyesinde önemli bir destek oluştuğunu ve kısa vadede bu seviyesinin üzerinde kalıcılığın kesin olduğunu belirtiyorlar.

İMKB DE DÜŞÜŞTE
Merkez Bankası`nın para politikasına ilişkin endişeler ve cari açık kaygılarıyla dolar/TL`nin 1,73`ün üzerini görmesi ve yurtdışı borsalardaki düşüşün etkisiyle borsaya da satış geldi. İMKB`de yüzde 1 civarında düşüş yaşanıyor.