• DOLAR 32.625
  • EURO 35.27
  • ALTIN 2501.828
  • ...
Silopi'de köylüler termik santralden şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Çözüm süreci ile birlikte bağ ve bahçelerine askeri izin almadan rahatlıkla gidebildiklerini anlatan Esenli, Dedeler ve Yeniköy sakinleri, termik santrallerin huzurlarını kaçırdığını ifade etti. Daha önce topraklarının verimli olduğunu ifade eden köylüler, bu sene üründe büyük düşüş yaşandığını ve hayvanlarının da düşük ve sakat doğum yaptıklarını belirtti. Birçok koyunun görme sorunu yaşadığını söyleyen köylüler sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

 

Silopi ilçesinde kurulu termik santrallerden biri ilçeye 5 km uzaklıkta 10 yıldır faaliyette bulunurken, diğeri de Cudi dağı eteklerinde 5 yıldır faaliyetini sürdürüyor. Köylüler her iki santralden çıkan zehirli dumanların ürünlerinin kalitesini azalttığı görüşünde.

 

Bağ, bahçe ve tarlalarındaki değişimi her geçen yıl daha fazla hissettiklerini anlatan Esenli köyü muhtarı Nihat Birlik, bahçe içerisinde çürük yetişen ürünleri göstererek isyan etti. Kaymakama seslenen Muhtar Birlik şöyle konuştu:

 

"Kaymakamın bu işlere bir el atması lazım. Bize ne nar kaldı, ne elma kaldı, ne üzüm kaldı, ne armut kaldı, ne bahçe kaldı hiçbir şeyimiz kalmadı. Eskiden ekinlerimiz buğdayımız 1'e 30 atıyordu, şimdi 1'e 10 atıyor. Buğdayımız, arpamız, mercimeğimiz yok. Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Hayvanlarımız artık gebe kalmıyor. Hayvanlarımız ölü doğum yapıyor."

 

Termik santralin faydasından çok zararı olduğunu belirten Esenli köy halkından Lokman Tayboğa, "Termik santrallerin kapanmasını istiyoruz. Çoluk çocuğumuz sakat doğuyor. Bahçelerimiz de senede bin ton üzüm çıkıyordu, şimdi ise bir teneke bile çıkmıyor. Tüm hayvanlarımız zarar görüyor." diye belirtti.

 

Bahçelerinde umutsuzca beklediklerini ifade eden Çetin Birlik, "Çözüm süreci ile beraber köylerimize serbest gelebiliyoruz. Yalnız termik santraller yüzünden bahçelerimizde ürün yetişmiyor. Ürünlerimiz termik santralden dolayı çürüyor." dedi.

 

Köylülerden Erdem Birlik de, "Termik santraller yüzünden bayağı bir hayvanımız zarar gördü ve telef oldu. Birçok hayvanımızda hastadır. Böyle giderse ne hayvancılık ne tarım nede çiftçilik kalır. Hiçbir şey kalmaz." ifadelerini kullandı.

 

Cudi Dağı eteklerinde bulunan Dedeler köyündeki bahçesinde topladıkları incirler ile birlikte Silopi'ye dönüş yapan Dedeler köyü sakinlerinden Hikmet Ormanlı, topladığı incirleri göstererek, "incirlerimizin çoğu çürük ve sert çıkıyor. Termik santral buna neden oldu."şeklinde belirtti.

 

Yeniköy köyü sakinlerinden Ecevit Bilgeç ise, "Barış süreci ile birlikte köyümüze geri döndük. Fakat şimdi termik santralin zararları ile karşı karşıyayız. Yani hayvanlarımız telef oluyor, meyvelerimiz yetişmiyor, buğday ve arpada verim düşüklüğü var. Kısacası termik santralin zararları ortadadır. Santrallerin kapatılmasını istiyoruz." temennisinde bulundu.

 

Hayvanlarının sakat olduğunu belirten Yeniköy sakinlerinden Adile Kızılboğa da, sorunlarına çare bulunmasını istedi. (Muhammed Müldür - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir