• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Batman Barosu, adli yıl töreninde Yargı'yı eleştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Barosu Başkanı Avukat Ahmet Sevim, adli yıl açılış töreninde avukatların yaşadığı sorunlara değinerek eleştirilerde bulundu.

 

Yargının hala bir hesaplaşma alanı olarak görülmesi en temel sorundur

Yeni adli yılın hayırlı olmasını dileyen Sevim, "Türkiye'de son yıllardaki zihinsel ve yapısal değişime, hukuk sistemimiz ve yargısal pratiklerimiz ile maalesef ayak uyduramamaktayız. Çeşitli nedenleri olmakla birlikte yargının hala bir hesaplaşma alanı ve aracı olarak görülmesi en temel sorundur. Tüm kısmi değişikliklere rağmen özellikle kamu/vatandaş ilişkisi konusunda sorunlu zihniyet hala devam etmektedir. Devlet, hala vatandaştan korunması, sakınması gereken bir "kutsal", devletin çıkarları bireyin özgürlüğünden ve çıkarlarından farklı ve üstündür. Bu nedenle hala yargıdan bağışık faaliyetler, adaletin temas etmediği kör noktalar Roboski gibi, toplumsal olaylardaki orantısız şiddet gibi kamu gücünü kullanan kişilerin suçlarının soruşturma ve yargılanma ya da daha doğru bir ifade ile yargılanmaması şeklinde tezahür etmektedir." dedi.

 

Sevim, uzun yargılama ve tutukluluk sürelerinin, istisnai dönemlere ait yargı kurum ve usulleri, kişi ve olaya özgü yargılama pratikleri, meşru ve doğal hakları sınırlayan Terörle Mücadele Kanunu ile "Yargısal Olağanüstü Hal"in devam ettiğini söyledi.

 

Yargı güven yerine gerginlik sebebi olmaktadır

Yargının topluma güven hissini vermesi gerekirken güvensizlik ve gerginlik sebebi olduğunu ifade eden Sevim, "Yargı, sorunların aşılmasında rahatlatıcı bir işleve sahip olması gerekirken, maalesef özellikle düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri özgürlüğü, demokratik hakların kullanımı gibi konulardaki pratikten dolayı tam aksine güvensizlik ve gerginlik sebebi olmaktadır. Sorunların yargı üzerinden çözülmeye çalışılması nedeniyle maalesef tüm kötü roller yargının payına düşmektedir. Bu durum mahkemelerin kararlarıyla sürekli olarak tartışma konusu olmasına sebebiyet vermekte, yargıyı zayıflatmaktadır. Türkiye artık toplumsal ve siyasal meseleleri istisnai yargı kurumları ve usulleri ile çözme yanlışından bir an önce kurtulmalı. Yargı tam bir bağımsızlık ve tarafsızlık içinde faaliyet yürütmelidir." ifadelerini kullandı.

 

Hiç kimse yargıdan bağışık değildir

Hiç kimsenin yargıdan bağışık olma özgürlüğünün bulunmadığını vurgulayan Sevim, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Meslektaşlarımızın özellikle Emniyet Müdürlüğü ve karakollarda yasadan ve mesleğin doğasından kaynaklanan haklarını kullanırken, öncelikle kendi haklarını anlatmak ve dosyaya ulaşmak konusunda mesai harcamak zorunda kalması avukatların, yargılamanın bir parçası olmaktan çok bu faaliyetlere dışarıdan katılan yabancı bir unsur olarak görülmelerinden kaynaklanmaktadır. Şüphesiz avukatın varlık ve işlev olarak eksik olduğu, zayıf bırakıldığı bir yargısal faaliyet, hem meşruluk, hem de işlev açısından eksik ve zayıf olacaktır. Çünkü savunma hakkı şüpheli ve sanığın haklarının yanı sıra doğal olarak vatandaşın adalet hizmetlerine en rahat temas ettiği, elle tutup gözle gördüğü bir alanı da ifade etmektedir."

 

"Şüphesiz Avukatlar açısından baktığımız sorunları sadece Avukatların ya da Hâkim ve Savcıların sorunları üzerinden çözmek mümkün değildir." diyen Sevim, hâkim ve savcıların çalışma koşullarının da çok ağır olduğunu kaydetti.

 

Yargı reformuna ihtiyaç var

Avukatın yargısal faaliyetlerinde çağın gereklerine uygun pozisyonu hâkim ve savcılar aleyhine işleyen bir sonucun doğurmayacağını ve adaletin tesisine yardımcı olduğunu söyleyen Sevim, "Bu nedenle çağın gereklerine ve toplumsal beklentilere uygun bir Yargı reformuna ihtiyaç olduğu açıktır. Tüm bu objektif yapısal ve yasal sorunlara rağmen, Batman Adliyesinde avukatlar, hâkim ve savcılar arasındaki saygın ilişkinin tesisi ve korunması konusunda Başsavcımızın ve Adalet Komisyonu Başkanımızın hâkim, savcı ve meslektaşlarımın haklarını teslim etmeyi bir borç biliyorum ve bu konudaki hassasiyetten dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu vesile ile yeni adli yılın mesleki sorunlarımızı aşabildiğimiz bir dönemin başlangıcı olmasını diliyorum." diye belirtti. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir