• DOLAR 32.381
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2326.93
  • ...
Yük Kamyonları Yol ve Akışını Engelliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Ulaştırma Bölge Müdürü Hüseyin Terzioğlu, aşırı tonajlı araçlardan dökülen suların yolların üst yapısını bozduğunu ve trafik akışını olumsuz etkilediğini belirterek, "Yönetmelik kuralları esaslarına uygun yüklenmeyen araçlara gerekli cezalar kesilecektir" dedi.


Diyarbakır Ulaştırma Bölge Müdürlüğü`nde Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerinin katılımlarıyla, karayoluyla yapılan fazla tonajlı yük, eşya taşımacılık faaliyetleri değerlendirildi. Toplantıda bir açıklama yapan Diyarbakır Ulaştırma Bölge Müdürü Hüseyin Terzioğlu, kurumlarına son zamanlarda sürekli şikayet geldiğini söyledi. Bölge müdürlüklerine intikal eden şikayetlerde özellikle kum ocaklarında yapılan taşımalarda fazla tonajlı yüklemeler yapıldığını belirten Terzioğlu, dere ocaklarında kum, çakıl nakleden kamyonların aşırı tonajlı olduğu, seyir esnasında yola su damlatıldığının gözlemlendiğini söyledi.

Terzioğlu, "Aşırı tonajlı kamyonların ve yola dökülen suların yol üst yapısını bozduğu, ayrıca tonajlı araçların yavaş seyretmesinden dolayı trafik akışını olumsuz yönde etkilendiği bize gelen şikayetler arasında birinci sırada bulunuyor. Bu nedenle; yükün başlangıçta Karayolları Trafik Kanunu 65. maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliği`nin 128. maddesinde belirtilen ölçü ve esaslara uygun olarak yüklenmesi gerekmektedir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 65. maddesine göre azami yüklü ağırlığın veya izin verilen azami yüklü ağırlığın aşılması halinde; yüzde 10 fazlasına kadar yüklemelerde 538 lira, yüzde 15 fazlasına kadar yüklemelerde bin 77 lira, yüzde 20 fazlasına kadar yüklemelerde bin 615 lira, yüzde 25 fazlasına kadar yüklemelerde iki bin 154 lira, yüzde 25`in üzerinde fazla yüklemelerde ise 3 bin 231 lira işleten ve gönderenlere ayrı ayrı idari para cezası verilir" dedi.


Ağırlık ve boyut kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses ve görevlilerin dur ikazına rağmen tartı ve ölçü kontrolüne girmeden seyrine devam eden araçlara ise tescil plakalarına göre bin lira para cezası uygulanacağını kaydeden Terzioğlu, tüm yük taşıyan firma ve sürücülerini kurallara uymaya davet etti.

Terzioğlu, "Ayrıca, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümleri gereğince taşımacılık faaliyetinde bulunacak firmaların faaliyetlerine uygun yetki belgesi almaları zorunludur.

Yol denetimlerinde bazı firmaların yetki belgeleri olduğu halde yeni aldıkları taşıtlarını taşıt belgelerine kaydettirmeden taşımacılık faaliyetinde bulundukları tespit edilmekte, cezai ve idari müeyyideler uygulanmaktadır.

Firmaların yeni aldıkları taşıtlarını yetki belgelerine ilave ettirmeden faaliyette bulunmamaları gerekmektedir. Ayrıca; taşımacılık yapan şoförlerin de ehliyet gibi zorunlu hale getirilen SRC belgeleri denetimlerde sorulmakta ve bu belgesi olmadan taşımacılık yapanlar idari para cezalarına maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle; taşımacılık faaliyetinde bulunan şoförlerin SRC belgelerini almaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.


Daha sonra toplantıya katılan karayoluyla eşya ve yük taşımacılığı yapan firma yetkililerine 2918 Sayılı Karayolu Trafik Kanunu ve 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca faaliyette bulunmaları konusunda detaylı bilgi aktarıldı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir