• DOLAR 32.323
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2306.902
  • ...
Konya'da ana projelere start verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Konya Büyükşehir Belediyesi mevcut mücavir alan sınırları dışında kalan 38 bin 754 kilometre karelik il idari sınırları içinde 3 yeni proje başlatıyor.

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Yeni Büyükşehir Yasası ile bütün köylerin ve beldelerin artık Konya merkezin mahallesi haline geldiğine dikkat çekti. Konya merkezde ne varsa Konya'nın beldelerinde, köylerinde de olmasını sağlamak gerektiğini vurgulayan Akyürek, Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinin çalışmalarıyla Konya'nın adeta kusursuz bir şehir haline geleceğini ifade etti.

 

Yapılan tüm hizmetlerin Konya'nın 31 ilçesine, 168 beldesine, 584 köyüne yansıyacağını belirten Akyürek, bu kapsamda Konya'nın tamamında 1/100.000 ve 1/25.000'lik planları, Sosyal Doku Haritası'nı, Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulumu ile il genelinin hava fotoğraflarının temin edilmesi işlerini başlattıklarını dile getirdi.

 

Projede engelli, kronik hasta, yardıma muhtaç kişilerin bulunduğu binalar harita üzerine işaretlenecek. Bu çalışmalarda il genelinde 463 bin 231 bağımsız bölüm birebir ziyaret edilecek ve tam sayım yöntemiyle hane sakinleri ile Sosyal Doku anketleri yapılacak. Coğrafi bilgi sistemi ve hava fotoğrafları çekimi bu çalışmayla 2005 yılında başlatılan Konya Kent Bilgi Sistemi'nin il idari sınırları için de uygulaması yapılacak. Çalışma 31 ilçe, 584 köy 168 beldeyi kapsayacak. Çalışma ile öncelikle tüm ilçe ve belde merkezlerinin hava fotoğrafları elde edilecek. Bu fotoğraflar üzerinden hizmet götürülecek tüm yol ağı, bina varlığı tespit edilecek. Bina fotoğrafları çekilerek envanter oluşturulacak. Nüfus, mülkiyet, imar planı, altyapı gibi diğer bilgiler ile birlikte bu bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemi'ne konu edilecek. Çevre düzeni planı yapımı planlama sınırları içinde alt ölçekli planlara esas olacak 1/100.000 ölçekte İl Çevre Düzeni Planı ve bu çalışma kapsamında oluşturulacak alt bölgelerde 1/25.000 ölçekte Çevre Düzeni Planı yapılacak. Çalışma ile öncelikle il genelinde yer alan yeraltı ve yer üstü kaynakların envanteri çıkarılacak. Bu çalışmaya paralel olarak yürütülen Sosyal Doku Haritası ve Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmaları da planlama çalışmalarına altlık teşkil edecek.

 

Plan sadece fiziki etmenlerle değil sosyal ve kültürel faktörlerin değerlendirilmesiyle oluşturulacak. Çalışmada 10 yıl öncesinde Konya'ya ait uydu görüntüleri ile yeni elde edilecek uydu görüntüleri karşılaştırılarak mekânsal değişimler bulunacak, analizler yapılacak. Ayrıca hızlı tren, KOP gibi ulusal projelerin Konya'ya yansımaları değerlendirilecek. Çalışmada önümüzdeki 30 yıl içerisindeki nüfus projeksiyonu da hesap edilerek Konya'nın mekânsal faktörler ışığında, güçlü-zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri masaya yatırılacak. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir