• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Çalışan Kadına Yeni Düzenleme Geliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Hükümet programında yer alan ve kararlılıkla uygulanacağı belirtilen Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi taslağında kadınlara yönelik sürpriz düzenlemelere yer verildi.

Dünyanın en düşük kadın istihdam oranına sahip Türkiye`de kadınların istihdama katılımını artırmak amacıyla çalışmamayı mevzuatta `ödüllendiren` düzenlemelerin gözden geçirileceği belirtildi. Bu düzenlemeler arasında, evlendikten sonra bir yıl içerisinde işten ayrılan kadınlara kıdem tazminatı ödenmesi de bulunuyor

Türkiye AB`nin gerisinde
Ulusal İstihdam Strateji Belgesi taslağına göre halen yüzde 26 olan Türkiye`de kadınların istihdama katılım oranı tarım sektörü hariç tutulduğunda yüzde 17`ye kadar düşüyor. Bu durumuyla Türkiye kadın istihdamında İspanya, Portekiz, Güney Kore gibi ülkelerin üçte biri seviyesinde yer alıyor. Hedef ise 2023 yılında kadın istihdam oranını yüzde 35`e çıkartmak olarak planlanıyor.

Yürürlükte olan mevzuata göre, kendi isteğiyle istifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenmezken, bir işte çalışırken evlenen kadınlar bir yıl içerisinde işten ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatı alabiliyorlar. Evli olmayan kadınlara anne veya babasının ölümü halinde ömür boyu aylık bağlanıyor. Ölüm aylığı almakta iken evlenen kadınlara 12 ay çeyiz yardımı yapılıyor. Strateji Belgesi taslağında kadının çalışmamasını ödüllendiren bu ve benzeri düzenlemelerin gözden geçirileceği belirtildi.

Kadın konukevlerindeki şiddet mağduru kadınlar, hükümlülük süresi bir yıldan az olan cezaevindeki kadınlar ile kocası ölmüş veya boşanmış kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek projelere öncelik tanınacak. Kadın işgücünü göreceli olarak daha maliyetli kılan düzenlemeler gözden geçirilecek. Analık izinlerinin firmalar açısından kadın çalışanları görece daha maliyetli kılması sebebiyle, benzer izinler babalara da verilecek.

Kadınların istihdamını teşvik etmeye yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu işveren prim indirimleri yeniden gözden geçirilecek. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir