• DOLAR 32.602
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2497.565
  • ...
Suriyeli mülteciler hastalık ve açlıkla mücadele ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
GAZİANTEP - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep Nizip ilçesine gelen binlerce Suriyeli, kamplarda yer bulamadıkları için cami avlularında, parklarda ve sokaklarda kalarak, açlık ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor.

Hayırsever ilçe halkı tarafından yemek ihtiyaçlarının bir kısmı karşılanan Suriyeli mültecilerin en büyük sorunları; ilaç ve temizlik… Haftalarca banyo yapamayan mülteciler arasında ciddi sağlık sorunları baş göstermeye başladı.

Nizip ilçesi Atatürk Mahallesi`ndeki Ganime Hatun Camii yanındaki parkta kalan mülteciler, 40 gündür banyo yapamadıklarını, paraları olmadığı için hastaneye alınmadıklarını belirterek, açlık ve hastalıkla yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi.
Suriye`nin İdlip ili Hiş köyünden iç savaştan kaçarak gelmek zorunda kaldıklarını belirten Zeki Hac Nasan; "Kamplara gitmek için başvurduk, yer olmadığını söylediler. Bizde 40 gündür bu parkta kalıyoruz. Şu anda bu parkta binden fazla kişi kalıyor. Belediye sabahları birer ekmek veriyor, yiyeceklerin bir kısmını da hayırsever ilçe halkı veriyor. Buradaki en büyük sorun ilaç ve temizlik; haftalardır banyo yapamıyoruz. Hastaneye gidiyoruz tedavi olmadan geri çevriliyoruz, ilaç alamıyoruz"dedi.

Hastalık nedeniyle çocuklarının gözlerinin önünde gün be gün adeta erdiğini belirten Hac Nasan, yanında bulunan çocuğun kafasında meydana gelen yaraları göstererek; "Bu çocuk güneşten dolayı başında yaralar çıkıyor. İlaç olmadığı için kendi yöntemlerimizle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, ama hastalığı hala ilerliyor" dedi.

Kendilerine uzatılacak bir yardım elini beklediklerini söyleyen Lokman Muhammed ise, "Kadın erkek çocuk hepimiz bir arada kalıyoruz çocuklar hastalanmaya başladı, banyo yapamıyoruz, tuvalet ihtiyacımızı camiden karşılıyoruz. Banyo yapamadığımızdan dolayı biz ve eşlerimizde hastalanmaya başladık. Ayrıca haremlik selamlık durumunun olmaması çok sıkıntılar yaşatıyor. Gece parkta çoluk çocuğumuzla açıkta uyuyoruz" diye konuştu. (Şefik Mert/ Bayram Çakar - İLKHA)

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir