• DOLAR 32.502
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2430.471
  • ...
Mardin'in tarihi köyünde su sıkıntısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Mardin merkeze bağlı tarihi Dara köyündeki Zindan Mahallesi sakinleri, köyün 4 mahalleden oluştuğunu ve sadece Zindan Mahallesi'nde su sıkıntısının olduğunu ifade ettiler.


Abdest almak için dahi bazen su bulamadıklarını belirten köylülerden Arif Aba, "Köyümüz 4 mahalleden oluşuyor, 3 mahallede su sıkıntısı yok, sadece Zindan Mahallesi'nde su sıkıntısı var. Çok perişan olmuşuz, bir ineğim vardı, onu da sattım. Şuan hayvanımız yok, susuzluktan hiçbir şey yapamıyoruz. Hükümetten tek isteğimiz su sıkıntımızı gidermesidir. Yerleşimi yasaklamışlar, kendi köyümüzde kendimize bir ev yapamıyoruz. 14 nüfus bir odada yaşıyoruz, ona da katlanıyoruz, ama susuzluğa dayanamıyoruz. İnanın bazen abdest için dahi su bulamıyoruz" ifadelerinde bulundu.


Su olmadığı için 6 ineğini sattığını söyleyen Musa Aba ise, "Şuan 2 tane ineğim kalmış, çocuklarımızla bununla geçiniyorduk. İçme su ihtiyacımızı karşılamak için römorklarla su getiriyoruz. Bir römork su 40 TL'dir, onu da borca getiriyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, banyo ve WC'miz yok, yapmaya çalışıyoruz askerler gelip 'yasaktır diyorlar.' Köyümüzde yerleşime izin verilmiyor. Bizde nereye gideceğimizi bilmiyoruz. 9 aile bir evde yaşıyoruz, kendilerini bizim yerimize koysunlar. Gerçekten çok zor durumdayız Sadece seçim zamanı gelip 'size kuyu açacağız' diyorlar, seçimden sonra kimseyi göremiyoruz" dedi.


10 yıldır sularının kesildiği ve tankerlerle su çektiklerini belirten Abdullah Aba, "Eskiden suyumuz köyün yukarısındaki pınarlardan borularla geliyordu. Su sıkıntımız yoktu. 10 senedir suyumuz kesilmiş, tankerlerle su çekiyoruz. Köylülerin çoğu tanker parasını veremiyor, su olmadığı için hayvanlarımızı satıyoruz. 30 kilometre Mardin'e yakınız, suyumuz yok. Seçim zamanı partiler geliyor; su sıkıntınızı gidereceğiz, yolunuzu yapacağız diyorlar, ama seçimden sonra kimseyi göremiyoruz. Çok zor durumdayız. 48 saatten sadece bir 2 saat su geliyor, oda bize yetmiyor. Tankerlerle getirdiğimiz suyu da mahsulünü sulayan çiftçilerin kuyularından getiriyoruz. Oda bazıları vermiyor, verenlerde isteksiz veriyor. Susuz yaşam olmuyor "ifadelerini belirtti.


Kendilerine gelen suyun yarısını karakolun kullandığını belirten Mehmet Ali Özbilen ise "Su borumuz jandarma karakolunun yanından geçiyor, suyumuzun yarısını karakol ve lojmanları kullanıyor. Bize gelene kadar su çok azalıyor, gelen su bize yetmiyor. Bir inek tek seferde 3 matara su içiyor. Yetkililerden tek isteğimiz su sorunumuz gidermeleridir" dedi. (Mehmet Aslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir