• DOLAR 32.367
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2324.93
  • ...
''Bingöl balının kalitesini tüketiciler biliyor''
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöllü balcılar sektördeki en büyük sıkıntılarının sahte bal olduğunu söylediler.

Balcılık sektöründe 1973 yılından beri çalıştıklarını ifade eden Nüsrettin Çağlayan, ''Bal sektöründeki en büyük sıkıntılarının sahte bal olduğunu ifade etti. Arıcıların gerekli desteği bulamadığını belirten Çağlayan balcıların Pazar sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti.

Sahte balın sanayi balı olduğuna dikkat çeken Çağlayan "Fabrikalar aldıkları izinle glikoz, nitroz ve kestane şurubundan sanayi balı imal etmektedirler." dedi.

''Bal açısından Bingöl'ü üç bölüme ayırabiliriz''
Diğer yıllara nazaran bal döneminin biraz kısıtlı geçtiğini ifade eden Çağlayan, ''Yöreden yöreye bal hâsılatı değişti. Bal açısından Bingöllü üç bölüme ayırabiliriz. Bingöllün güney kısmında yani güney toroslardaki ballar biraz daha fazlaydı. Kuzeyde havanın soğukluğu yüzünden verimde düşüş söz konusuydu. Ama bal kalitesi yönünden yine de memnunuz. Bingöl balının kalitesini tüketicileri biliyor zaten. Günümüz şartlarında birçok alanda olduğu gibi balda da küresel ısınmadan dolayı düşüş yaşanıyor.''dedi.

''Bal sektöründeki en büyük sıkıntımız sahte baldır''
Hakiki bal ile sahte bal arasındaki farkı detaylarıyla anlatan Nüsrettin Çağlayan, ''Sahte bal denilince akla arının yaptığı bal gibi düşünülüyor. Ama sahta bal sanayi balıdır. Fabrikalar aldıkları izinle glikoz, nitroz ve kestane şurubundan sanayi balı imal ediyorlar. İşte sahte bal bu baldır. Bizler üreticiler olarak bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Arıcılar aldıkları az bir balla yetiniyorlar zaten. Sadece bu sanayi balının durdurulmasını istiyoruz. Her yörenin kendine has bal özellikleri var. Bingöllünde kendine has bir bitki floryası ve bal özelliği vardır. Üreticilerimiz bal floryası zengin olduğundan dolayı verimden memnundurlar. Biz gezgin arıcılar olarak mevsimine göre adana, mersin ve Muğla'ya da gidiyoruz. Balların arasında kalitesine göre fark vardır. Bal kalitesinin yüksek olması bitki floryasının zenginliğine bağlıdır. Bildiğiniz gibi bal şifadır. Ama üretildiği yerin bitki floryasına göre şifa şeklide değişebiliyor. Bal sektöründeki en büyük sıkıntımız sahte baldır. Bunun yanında arıcı arkadaşlarımız gerekli desteği bulamıyor. Pazar sıkıntısı yaşıyorlar. Petek ve kara kovan balı sanayi üretiminde yapılamıyor ama süzme bal imal edilebiliyor. Bizim sıkıntımızda süzme balda başlıyor.'' Şeklinde konuştu.

''Hakiki bal damak yoluyla sahtesinden ayırabiliriz''
Çağlayan, ''Masada görmüş olduğunuz bal kavanozlarında ikisi fabrikasyon bal olup sahtedir, biri de arının kendi balı. Görmüş olduğunuz üç kavanoz bal renk ve yapı itibariyle birbirine benzerdir. Ballardan biri glikoz, nitroz ve kestane şurubundan yapılmış, birisi donuk hali birisi çözülmüş hali. Görmüş olduğunuz iki kavanoz arıyla ilgisi olmayan, mühendislik ürünü sahte baldır. Bir diğeride arının kendi öz balıdır ve donuk haldedir. Biz balın bu haline kristalleşmiş hali diyoruz. Normalde 30-40 derce arasın da çözdükten sonra tekrar bu ideal kristalleşme sorunu sıkıntılı. Bunları tahlil yoluyla birbirinden ayırabiliriz. Ama biz arıcı olduğumuz için damak yoluyla birbirinden ayırabiliriz.''diye konuştu.(Nihat Kanat/Salih Gönül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir