• DOLAR 32.419
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2491.907
  • ...
Suriyeli çocukların yüzünde savaş izleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Suriye'de yaşanan iç savaşta yüz binden fazla insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan ise ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Kullanılan son kimyasal bombanın ardından çoğu çocuk ve kadın 2 bine yakın insanın hayatını kaybetmesi gündeme dışarıdan bir müdahaleyi gündeme getirdi.

 

Suriyeliler şimdi de olası bir savaştan kaçarak memleketlerini terk etmeye başladı. Dün Mersin'e gelen iki Suriyeli aile, Mersin merkez Akdeniz ilçesi Güneş Mahallesinde bulunan Şerefiye Camisine sığındı. Camii cemaati ve çevrede bulunan esnaf kendi imkanları ile Suriyeli ailelere yardım etti.

 

Camiye sığınan ailelerin çocuklarının yüzünde savaş izleri görülüyor. Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiklerini ifade eden çocukların babası Muhammed Xamo, "Ölümlerden kaçtık. Uçaklarla evlerimizi bombalıyorlardı. Çocukların hastalığı, Esed'in attığı bombalardan sıçrayan şarapnel parçalarından oldu. Orada doktor olmadığı için hastaneye götüremedik. Savaştan dolayı hastaneye gidemedik. 5 aydır çocuklarım bu şekilde. Savaştan dolayı evden çıkmaya korkuyorduk. Yardım istemiyoruz fakat başımızı sokacak yer istiyoruz" dedi.

 

Çocukların annesi ise şunları söyledi: "Halep'ten savaştan kaçtık geldik. Çocukların hastalığı bombalardan dolayı 5 aydır bu şekilde. Hastaneler yok. Biz de korkumuzdan dolayı hastanelere gidemedik. 8 çocuğum var. Hepsi de etkilenmiş durumda" dedi.

 

1939 doğumlu olan ve diğer ailenin babası olan Abdulfettah Muhammed ise şu ifadeleri kullandı: "Halep'ten dün kendi imkanlarımız ile geldik. Camiye sığındık. Dünden beri camii cemaati ve çevredeki insanlar bizlere bakıyorlar. Allah onlardan razı olsun. Savaştan kaçtık. Kimseden bir şey istemiyoruz yalnız Allah'tan istiyoruz başka bir şey söylemiyorum. İki kızımla birlikte buraya geldik. Başımızı sokacağımız bir yuvamız olsun yeter. Eğer başımızı sokacak bir evimiz olsa ben çalışırım idare ederiz kendimizi. Çocukların yaraları ise savaşta atılan bombalardan kaynaklanmaktadır" dedi.

 

Muhammed Xamo ve Abdulfettah Muhammed, çocukların yüzlerinde meydana gelen yaraların ise Esed'in attığı bombalardan kaynaklandığını söyledi.

 

Camii cemaati ve çevre esnafı, Suriyelilere kucak açan devletin bunları biran önce sahiplenmesi gerektiğini söylediler.

 

Ailelerin Siteler Polis Karakolu'na götürüldükten sonra yabancılar şubesine teslim edileceği öğrenildi. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir