• DOLAR 32.352
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.41
  • ...
Yetim Der, Anlamlı Projelerle Yoluna Devam Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Yetim, Öksüz ve çeşitli nedenlerden dolayı mağdur olmuş vatandaşlarımızın sıkıntılarını hafifletmek amacıyla faaliyette bulunan Yetim Der`in Başkanı Fikri Karavil, Derneğin faaliyetleri, projeleri, amacı ve yeni başlatmış oldukları "Evlilik Projesi"yle ilgili konularda sorduğumuz soruları yanıtladı.

Fikri Karavil`le Yaptığımız Röportaj

Sayın Karavil, Yetim-Öksüz ve Mağdurlar İle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği`nin başkanlığını yapmaktasınız. Dernek çalışmalarınızdan bize bahseder misiniz?

Dernek üye ve gönüldaşlarına yönelik okulların tatil olmasıyla kişisel olgunlaştırma seminerlerimiz mevcut durumda. Bu seminerlerle çocukların okul sonrası yorgunluklarını dindirmek onları başlayacak eğitim ve öğretim dönemine daha hazır bir şekilde motive ederek onları başarı yolunda motive etmekteyiz.

Seminere katılan çocuklarımıza sosyal etkinlik adına piknik yüzme ve futbol gibi etkinlikleri de gerçekleştirmekteyiz.

Ramazan bayramında daha önce tespit edilmiş yetim ve öksüzlere elbise yardımlarımız oldu. Kurban bayramında ise `Bir Yetimi Siz Giydirin` kampanyası ile yetim çocuklarımıza istedikleri herhangi bir mağazada hayırsever vatandaşlarımız vesilesiyle giyindirdik.

2010 yılının Aralık ayında yetim çocuklar yararına bir kermes düzenledik. Düzenlenen kermes ile elde edilen geliri yetim öğrenci çocuklara okul masraflarını karşılamak üzere onlara nakit olarak verdik.

Şuan devam etmekte olan `Ümmetin Yetimlerine Sahip Çıkma` adında bir kampanyamız var. Kasım ayının 24. gününe kadar devam edecek olan kampanyamızdan elde edilecek gelir yine tespit edeceğimiz yetim ve mağdurlara ulaştırılacaktır.

Var olan `Kardeş Aile Projemiz` ile daha önce belirlenen yetimleri bulunan ailelerle abi aile arasında köprü oluşturma görevini üstleniyoruz.

Ayrıca malumunuz üzere başlattığımız bir evlilik projemiz var.

Evet, hocam başlattığınız bu projeden haberdarız. Peki neden böyle bir proje başlatmayı düşündünüz, bu projedeki temel gayenizi bizlerle paylaşır mısınız?

`Evlenme imkanı bulamayanlar, Allah`ın lütfu ile kendilerini zenginleştirene kadar namuslu kalmaya özen göstersinler, zinadan kaçınsınlar… kendilerinde iyi insan olma belirtileri gördüğünüz taktirde sözleşme yapınız. Allah`ın size bağışladığı servetinden onlara yardım ediniz…` Nur Surusi`nin 33. ayeti kerimesinin şiarıyla ekonomik bakımdan yetersiz durumda olan kardeşlerimizi evlilik nimetinden faydalanmalarını sağlamak amacıyla bu projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Had safhada olan ahlaki yozlaşmanın önüne geçebilmek, evlilik dışı ilişkilerin normalleşmesi ve bununla beraber toplumsal hastalıkların artması başlatacağımız bu projeyle bu kötü hasletleri bir nebze olsun aile kuramı ile hafifletmek temel gayelerimizdendir.

Başlattığınız bu proje hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Evlenmeye gücü yetmeyen veya ekonomik bağımsızlığı ellerinde olmayan yoksul ve sosyal dışlanma altında olup evlenme sıkıntısı içinde bulunanların tespit edilmesi tespit edilenlerden yüz kişiyi evlilik nimetinden yararlanma imkanının sağlanması evlilik dışı kalmanın ortaya çıkardığı toplumsal soruna çözüm bulmak hedef kitlemiz içerisinde evlendireceklerimize kendi geçimlerini ve aile içi saadetlerini sağlamaya yönelik bilgilendirme seminerleri düzenleyeceğiz.

Bu vesile ile illerimizde vuku bulan aile içi şiddeti azaltmayı faydalı iletişimi güçlendirmeyi aile içinden başlayarak toplumsal bütünleşmeyi sağlamayı hedefliyoruz.

Gerçekleştireceğiniz Huzura Adım Evlilik Projesi`yle evlilik için başvuruda bulunacak adaylarda hangi hususları dikkate alacaksınız?

Öncelikli olarak yetim ve öksüz olarak büyüyen, maddi imkânı olmayan mağdur olan, evlenmeye gücü yetmeyen kardeşlerimizi projemize dâhil edeceğiz. Özellikle yetim ve öksüz kız evlatlarımız ile evlenecek olanları bir öncelik tanıyacağız.

Peki, bu aşamada projenize başvuru yapan adaylarınız oldu mu?

Projemiz külfetli olduğundan ilk etapta projemizi ilan etmedik. Projenin 1. etabını hazırlıklarını tamamladıktan sonra projemizin ilanını uygun gördük. Şu anda aday başvuruları bir kısmını almış bulunmaktayız. Kriterlerimize uygun olanları tespit edip Ramazan ayının ortalarında yapacağımız yardımları kendilerine ulaştırmayı hedefliyoruz.

 Bu projeyle evlilik adaylarına ne gibi katkılarda bulunacaksınız. Bundan bize bahseder misiniz?

Projemizde evlenecek olan kardeşlerimize beyaz eşya olarak; buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi vereceğiz inşallah. Bununla beraber baz,a döşek, gardırop evin düşemesi için kanepe halı yardımımız ve küçük ev aletlerini temin edeceğiz.

Tabi bu önemli proje için ciddi anlamda bir maddi kaynağa ihtiyaç duyacaksınız. Bunun temini için neler yaptınız ve neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Evet sizin de dediğini gibi proje bayağı bir külfetli. Çeşitli yardım kuruluşlarıyla görüşmelerimiz oldu. Bu proje ile ilgili bize katkıda bulunanlar oldu. Bunun dışında kendi imkanlarımızla ziyaret ettiğimiz hayırsever kardeşlerimiz projeyi önemseyip projemize kendileri de sahiplendi. İlk etapta yirmi çiftin ihtiyaçlarını karşılayacak eşyaları temin ettik. Halen devam eden projemizde kalan seksen çift için çalışmalarımız devam etmekte. Hayırsever kardeşlerimizin projemizi sahiplenip katkı sunmalarını beklemekteyiz. Ayni olarak ta kardeşlerimiz katkıda bulunabilirler.

Sayın Karavil, çalışmalarınızda muvaffakiyet diliyoruz. Son olarak bizlere ne söylemek istersiniz?

Son olarak yapacağımız bu evlilik projesinin son adımı olan toplu düğün törenimiz olacak. Hazırlıklarımızı tamamlayabilirsek Eylül ayında toplu düğün törenini yapmayı hedefliyoruz. Düğün tarihimiz kesinleşirse kamuoyuyla paylaşacağız inşallah. Düğünümüze tüm halkımızı şimdiden davet ediyoruz.
 

Ayetullah Turgut - İLKHA

Yardımlarınız İçin Hesap Numaraları
Banka Adı Şube Hesap No
PTT D.BAKIR K.PINAR ŞUB. 616 08 92
ZİRAAT BANKASI D.BAKIR ŞUB. NO:91 54283360-5001
DENİZ BANK D.BAKIR ŞUB. NO:9410 4353724
KUVEYT TÜRK D.BAKIR ŞUB. NO:050 6217457-1
ALBARAKA TÜRK D.BAKIR ŞUB. NO:032 1138708

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir