• DOLAR 32.373
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2322.24
  • ...
Sadece İki Yol Var, Üçüncü Bir Yol Yoktur Muhammed Şakir İki asker dü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhammed Şakir / İnzar Dergisi

"Bizim uğrumuzda cihad edenlere gelince, onları mutlaka yollarımıza eriştireceğiz. Şüphesiz ki Allah, elbette iyilik edenlerle beraberdir." (Ankebut:69)

İki asker düşünelim. Uzak bir şehre gitmek için komutanlarından emir almışlar. Hazırlıklarını yaptıktan sonra yola çıkarlar. Bir müddet yürüdükten sonra yolları ikileşir, yani ikiye ayrılır. `Acaba hangi yoldan gitsek daha iyidir?` diye düşünürlerken yolun tam ikileştiği noktada bir adam bulurlar. Adama varırlar. Belli ki adam halden anlayan ve yolların özelliklerini de iyi bilen biridir. Adam onlara yönelerek ikileşen yol hakkında şu malumatı verir:

"Gençler!” der, şu sağdan uzayıp giden yolun herhangi bir zararı yoktur. Onu tercih edip takip edenlerin onda dokuzu büyük bir rahatlıkla menzillerine ulaşırlar, bununla beraber iyi bir kâr da elde ederler. Açık ve örtülü pek çok güzellikle karşılaşırlar. Her halükârda güvende olurlar... Şu kadarı var ki, bu yolu tercih edecek yolcu, askerî disipline riayet etmede sebat edecek, plân, program ve düzenden ayrılmayacak. Yanı sıra kendisini ayakta tutacak gıdaların içinde bulunduğu bir çanta ve yine kendisini her tür düşmandan koruyup kollayacak birkaç kiloluk tedbir silahını yanında taşıyacak...

Soldaki yola gelince, bunda zahirî bazı faydalar olmakla beraber aslında hepten zarardır. Şu ana kadar bu yolu tercih edenlerin onda dokuzu zarar görmüşler. Güven deseniz, hiç yok. Tehlike, ölüm ve her türden sıkıntının bulunduğu uğursuz bir yoldur. Bu yolu tercih edenlerde intizam yok. Disiplin, kontrol, program yok. Gıda çantaları olmadığı gibi kendilerini koruyup kollayacak silahları da yok.. Görünürde bir hafiflik ve rahatlıktan söz edilse de bu yalancı, aldatıcı ve geçici bir haldir."

İki asker bilge adamı dinledikten sonra kendi aralarında tartışmaya başlarlar. Biri sağdaki yoldan gitmeyi, diğeri soldakinden gitmeyi savunur. Yollar arasındaki en bariz fark, birinde disiplin ve tedbir var, diğerinde bunlar yok. Tartışmalarının asıl nedeni de budur. Soldan giden yolu isteyen başıboşluğu, düzensizliği-intizamsızlığı isteyen biridir. `Zararıma da olsa bu daha rahattır` der. Diğer arkadaşı ise `Bir parça zahmeti olsa bile en kârlı olan yolu seçmek akıllıların işidir` deyip onu iknaya çalışır. Fakat beyhude...

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir