• DOLAR 32.521
  • EURO 34.589
  • ALTIN 2493.12
  • ...
Umut Kervanı Rojavalı mültecilerin durumunu yerinde inceledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HEWLÊR- Umut Kervanı Yardım Platformu, Irak Kürdistanı`nın Hewlêr şehrine 30 Km uzaklıkta olan Kawirkozge ve Duhok kentine 15 km uzaklıkta olan Domîs Mülteci Kampına göç eden onbinlerce Rojavalı Kürt mültecinin durumunu yerinde tespit etmek için bölgeye giderek incelemelerde bulundu.
 
Suriye`nin Kobanî, Afrîn, Qamişlo ve Hasekî gibi bölgelerinden, oluşan kaos ve olumsuz yaşam şartlarından dolayı Irak Kürdistanı`na göç etmek zorunda kalan ve buraya yerleşen Kürtlerin durumunu yerinde inceleyen Umut Kervanı Yardım Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Halil Gergin, Rojavalı mülteci Kürt kardeşlerinin durumunu bizzat yerinde incelemek için bir heyet ile Kürdistan`a geldiklerini belirterek, yaptıkları inceleme hakkında İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.
 
Rojava`da iç savaştan göç edip Irak Kürdistanı`na sığınmış Kürtlerin durumunu tespit etmek için, Duhok ve Hewlêr Valiliklerinden ile Domîs ve Kawirkozge Mülteci Kampı` yetkililerinden izin aldıklarını belirten Umut Kervanı Yardım Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Gergin, Rojavalı mültecilerin durumunu birebir görüşerek durum tespitini yaptıklarını ifade etti.
 
Gergin, Irak Kürdistanı`nda üç büyük mülteci kampı bulunduğunu belirterek, bu kampların; Hewlêr, Duhok ve Slimanî kentlerinde olduğunu söyledi.
 
Şu anda Duhok kentinde bulunan mültecilerin bir yıldan bu yana kampa yerleştiğini sözlerine ekleyen Gergin, mülteci kamplarında yaptıkları durum tespiti hakkında şu bilgileri verdi: " Bu insanlar kendi canlarını kurtarmak için hiçbir şey beraberlerinde getirmemişler. Mültecilerden aldığımız bilgiye göre Kürdistan yönetimi Domîs Mülteci Kampı`nda kalanların ihtiyaçlarını gidermek için üzerine düşeni az çok yerine getirmiştir. İğneden ipliğe her şeye ihtiyaçları vardır. Herkesten, tüm insanlardan yardım bekliyorlar. Gerek devlet bazında olsun gerek toplum ve STK`lar bazında olsun herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Önümüz kıştır, mülteci Kürt kardeşlerimizin temel ihtiyaçlarını karşılamak için inşallah 68 STK`dam oluşan, Umut Kervanı Yardım Platformu olarak üzerimize düşen ne varsa bu konuda yapacağız. "
Gergin ifadelerinin devamında, Türkiye halkına da çağrıda bulunarak, " Gelin bu kardeşlerimize hep beraber el uzatalım yaralarına derman olalım" dedi.
 
Umut Kervanı Yardım Platformu yetkililerinden Yusuf Özalp ise, Kürdistan yetkililerinden mülteciler hakkında gerekli bilgilerini ifade ederek, "Mülteci kardeşlerimizin durumu gerçekten vahim, hemen hemen bir insanın ihtiyaç duyabileceği her şeye ihtiyaçları vardır. Sürekli su ihtiyacı var, sürekli gıda ihtiyacı var. Önümüz kış olması hesabıyla kışlık ihtiyaçlara daha fazla gereksinim vardır. İnşallah halkımızı ve kurumlarımızı bu trajik durum hakkında haberdar edeceğiz ve bu konuda çalışma yapacağız. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin" ifadelerine yer verdi. (Osman İçli / A.Baki Aslan-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir