• DOLAR 32.571
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2426.57
  • ...
Bursa'da kentsel dönüşüm bilmecesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - 17 Ağustos Cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa Mevlana Mahallesi'nde başlattığı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde halkın mağdur olmaktan endişe ettiği öğrenildi.


Kentsel dönüşüm kapsamında ilk etapta 21 binanın yıkıldığı Bursa'da, 7 Mahallede 30 bin konut yıkılacak. Bu konutların yerine 7 ayrı dönem halinde toplam 40 bin konut yapılacak.


Halkın, özellikle kiracı vatandaşların büyük kaygı içinde olduğunu söyleyen emlak müşavirleri, devletin ve belediyenin halkı rahatlatan açıklamalar yapması gerektiğine vurgu yaptılar.


"Halk, kentsel dönüşümden endişeli"
Bursa Emlak Müşavirleri Federasyonunu Başkanı Ahmet Gür, halkın ciddi endişe taşıdığını ve endişelerin belediyenin yapması gereken açıklamalarla giderilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle kiracı vatandaşların gerek esnaf gerekse de konut kiracılarının durumunun hiç konuşulmadığını dile getiren Gür, konutların durumunun da netlik kazanmadığını sözlerine ekledi.


17 Ağustos'ta temeli atılacak olan binaların projesinde 12 kat olduğunu, ancak Başbakan Erdoğan'ın 6 katlı binalar yapılması yönündeki açıklamalarla bütün projelerin değişeceğini de söyleyen Gür, "2 katlı binalara da 4 kat daha eklenecek, bu hangi teknikle açıklanacak. Zemin etüdüne göre belirlenen projelere 4 kat daha eklemek ne kadar sağlıklı olur?" diye sordu.


"Kentsel Dönüşüm birimi oluşturulsun"
Bursa Emlak Müşavirleri Federasyonu üyelerinden ve kentsel dönüşüm bölgesinde emlak müşavirliği yapan esnaflardan Murat Aras, yapılan kentsel dönüşümde halkın mağdur olmaması için bir birim oluşturulması gerektiğini ifade ederek, "Belediyenin vatandaşı avukatlara yönlendirip 'al hakkın budur, yoksa git hakkını mahkeme de ara' diye bir ifade kullanmaması gerekiyor" dedi.


Belediyenin vatandaşı yakından dinleyip takip etmesi gerektiğini söyleyen Aras, "Aksi halde vatandaş ciddi mağduriyetler yaşayabilir. Mağdur olmaması içinde ilgili belediyelerden kentsel dönüşüm birimleri oluşturması gerekir" diye konuştu.


"Faizsiz teşvik uygulaması yapılması lazım"
Diğer bir sorunun da kentsel dönüşümün uygulanacağı yerlerde esnafların sorunu olduğunu söyleyen Aras, "İş yerleri yıkılan esnafların ilgili birimler tarafından masraflarının giderilmesi lazım. Belediyenin veya ilgili birimlerin esnafların Bağ-Kur'larını ödenmesi, vergi borçlarının ertelenmesi, yeni iş yeri bulma konusunda faizsiz bir teşvik yapması gibi imkânları sunması lazım" dedi.


"Belediye kiracının sesine kulak vermeli"
Belediyenin kiracıların sesine kulak vermesi gerektiğini de söyleyen Aras, "En büyük sıkıntı kiracıların, çünkü çoğunun parası yok, asgari ücretle geçinen insanlar. Kiracıların, yeni konutlar için taşınma ön ödeme nakliye gibi bir sürü masrafları olacak, bunun yanında yeni konut bulma sıkıntısı da yaşayacaklar. Bu kadar mağduriyet sebepleri göz önündeyken devletin ciddi tedbir alması gerekir" diye konuştu.


Gerekirse kiracılara konut tahsis edilmesi gerektiğini söyleyen Aras, "Veya konutlar için ödeme yapması lazım, yoksa kiracıların mağduriyeti kaçınılmaz olur" dedi. (Zeki Aras/Veysi Siyah-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir