• DOLAR 32.593
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2420.312
  • ...
Kapalıçarşı`yı Bekleyen Tehlike
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kapalıçarşı, her geçen gün yıpranan dokusuyla ayakta kalma mücadelesi veriyor. Bilinçsiz esnafın dükkanları içinde daha geniş alanlar oluşturmak için duvarları inceltmeleri 550 yıllık çarşının direncini zorluyor.

Milliyet`in haberine göre Kapalıçarşı’da bir türlü başlatılamayan restorasyon çalışmaları için harekete geçmek gerekliliğini vurgulayan esnaf temsilcileri ve uzmanlar şunları söyledi:

Sinan Genim (Mimar): “Çarşının yıkılması gibi bir durum söz konusu değil ama çarşı harap bir vaziyette. Çarşının derleyip toparlanmaya ihtiyacı var. Ancak mevcut düzenlemelerle bunu yapmak çok kolay görünmüyor. Çarşı 1954 yılında yandıktan sonra 1955 yılında özel bir kanunla restore edildi. Bana kalırsa yine öyle bir kanun çıkarmak gerekli. Kamudan bu iş için bir harcama yapılmasına karşıyım.
Çünkü çarşının yüzde 100’e yakını özel mülkiyet alanı. Ancak bazı çarşı sakinleri ellerindeki tapudan daha fazla alan kullanıyor. Bunları tespit etmek lazım. Özellikle Avrupalı turistler İstanbul’a geldiğinde kaos görmek istiyorlar. Çarşıyı çok muntazam hale getirirsek alışveriş merkezlerinden farkı kalmaz. Biraz o kaosa müsade etmek de lazım.”

Hasan Fırat (Kapalıçarşı Esnaf Derneği Başkanı): “Kapalıçarşı’nın yıkılacağını söylemek büyük bir ayıp. Her gün binlerce insanın sirküle olduğu kentin adeta can damarı bu bölge. Çarşıya ilişkin restorasyon çalışmaları sürüyor. 550 senelik bir yapıdan bahsediyoruz.
Bazı çarşı esnafının dükkanlarında alan kazanmak adına duvarları incelttiği görüldü, tespitleri yapıldı. Tespitler sonucunda tehlike arz eden kısımlar restorasyon çalışmaları sırasında eski hallerine geri dönüştürülecek ve güçlendirilecek.
Çarşı en son 1985 yılında küçüp çaplı bir onarımdan geçti ve epey yaşlı. Bazı yetersizlikler var. Örneğin, enerjisi yetersiz. Her geçen gün maliyetler de artıyor. Buranın yapısı eski ancak işleyişini modernize etmek lazım. Tamir edilmediğinde doku her geçen gün harap oluyor.”

Prof. Dr. İlber Ortaylı (Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi): “Çarşının yıkılacağını söylemek olacak şey değil. Bazı esnafların alan kazanmak adına dükkanlarında açtığı yerler yapının çökelti yapmasına neden oluyor. Bunun takip edilmesi ve cezalandırılması gerekir. Bir an önce düzenlemeye gidilmeli.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir