• DOLAR 32.603
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2498.603
  • ...
ASİM DER Akdamar Adasında namaz kılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey, 1915-1918 yıllarında Ermeni gruplarca esir alınan Müslüman Vanlı kadınların işkence görmemek ve tecavüze uğramamak için kendilerini Van Gölü'nün sularına bırakarak intihar etmek zorunda kaldıklarını, bu nedenle dernek olarak Akdamar Adası İskelesi'nden Van Gölü sularına 50 adet karanfil bırakacaklarını söyledi.

 

Gülbey, "Van Valiliğine yaptığımız resmi başvuru uygun görüldüğünde Akdamar Adası'nda ASİM DER'i temsilen 10 kişi ezan okuduktan sonra Ermeni çeteleri tarafından intihar etmek zorunda bırakılan kadınlar ve katliama maruz kalan çocuk ve yaşlı Vanlılar için gıyabi cenaze namazı kılacağız." dedi.

 

Bu eylemliğe Türkiye genelinde bulunan ASİM DER üyeleri, Azerbaycan Beynel Halk Diaspora Merkezi (BDM) yöneticileri ile İran'dan gelecek çeşitli sivil toplum örgütlerinin de katılacağını belirten Gülbey, "Bu eylemlikteki bir başka amacımız ise, Akdamar Adası'ndaki kilisenin Van bölgesinde 700-800 yıllarında yaşayan Hristiyan Peçenek Türklerine ait olduğunu kamuoyunu duyurmak, Ermenilerin bu kilise üzerindeki haklarının ve onların atalarına ait olduğu yalanını ortaya çıkarmaktır." şeklinde konuştu.

 

ASİM DER Van Bölge Temsilcisi İrfan Ermiş ise, Türkiye ve yurt dışından gelecek ASİM DER üyelerine ve misafirlere Van misafirperverliğini göstereceklerini belirterek, "Yapacağımız anmanın Ermenilerin yapacağı ayin gününe ve saatine denk gelmesi bir kasıt olmamakla birlikte karışlıklı hoşgörü içerisinde olacaktır. Bizim tüm inanç ve dinlere saygımız vardır. Buradaki tek amacımız, Ermeni çeteleri tarafından katledilen atalarımızın ruhlarını dualar okuyarak anmak ve kilisenin atalarımıza ait olduğunu duyurmaktır. Dernek olarak; iffetlerini korumak için kendilerini Van Gölü'nün sularına bırakan Vanlı kadınlar için de 'İffet Anıtı' yapılmasını istiyoruz. Bunun için Van Valiliğine müracaatta bulunacağız" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir