• DOLAR 32.55
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2425.916
  • ...
Suriyeli akademisyenler:Mülteciler eğitimsiz kalmasın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Suriye'ye sınır kentlerden olan Mardin'de bulunan Suriyeli Aydınlar, Mardinli Gazetecilerin Medya Meclisinin konuğu olarak Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdiler.
Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyetinin dernek binasında gerçekleşen toplantıya Suriyeli aydınlardan Prof. Dr.Faruk İsmail ve Fehmi El-Mecid Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyetine üye Mardin'deki yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri ve Mardinli yazarlar katıldı.

Suriyeli aydınlardan toplantı boyunca üzerinde durdukları tek konu ise Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin çocuk ve gençlerinin eğitilmesi konusu oldu. Halep Üniversitesinde Mezopotamya Dilleri üzerinde çalışmaları bulunan ve Suriye'deki olaylardan dolayı çalışmalarını Mardin Artuklu bünyesindeki Yaşayan Diller Enstitüsü'nde devam ettiren Prof.Dr. Faruk İsmail ise Suriyeli gençlerin Türkiye'deki üniversitelere geçiş yapmaları için önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. İsmail, "Eylül Ayına girmiş bulunuyoruz.

Türkiye'de okulların açıldığı aya denk geliyoruz. Suriye'den Türkiye'ye sığınmış yüzbinlerce insan var. Bunların çoğu da çocuk ve genç. Bu çocukların önümüzdeki dönemlerde sorun olarak çıkmamaları için bunlara eğitim imkânının tanınmasını istiyoruz. Türkiye için sorun olmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bu eğitimin dili Arapça da olur, Türkçe de olur ama bu Arapça olursa çok daha iyi olur."dedi.

Suriyeli sığınmacıların kötü niyetli odakların gölgesi altında yönlendirilebilecekleri ve olası sosyal patlamalara neden olabileceğinin korkusunu yaşadığını belirten Prof Dr. İsmail, "Bu çocuklara okul kapıları gençlere de üniversiteye kapıları açılmazsa öyle düşünüyorum ve korkum odur ki, gün ve gün ay ve ay büyük büyük sorunlar çıkacaktır. Bu gençleri kötü emellerine, kötü niyetlerine kurban etmek isteyen oluşumlar bunu er yâda geç yapacaklardır. Biz bunu böyle görüyor ve böyle düşünüyoruz. Olumsuz yönde sosyal bir patlama yaşanmadan bunun önünü hep beraber almamız gerekiyor. Sokaklardan alınarak eğitilmeyen her Suriyeli çocuk ve gencin kötü yola zararlı alışkanlıklara buluşma ihtimali çok yüksek." diye konuştu.

Suriyelilere eğitim olanakları tanınmalı
Mardin'e 50 bine yakın Suriyelinin iltica ettiğini anımsatan ve kendisi de aslen Qamışlolu olan Gazeteci yazar Fehmi El-Mecid ise Türkiye Devleti'nin yaptığı yardımları hiçbir zaman unutmayacaklarını ve minnettar olduğunu söyledi. Bugün hastaneye gittiğini ve hastanede Suriyelilerin de buradakiler gibi doktorda tedavi görüyor olmasının kendisini son derece duygulandırdığını belirten El-Mecid,"Türkiye'nin Suriye konusunda hiçbir konuda desteğini esirgemediğini çok iyi biliyoruz. Suriyeliler bugün burada birinci sınıf vatandaş muamelesini görüyorlar. Türkiye'dekiler bize misafir gözü ile bakıyorlar ancak burada çok önemli olan bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Eğitim konusunu çok önemsiyoruz. Suriye'den gelip, Türkiye'ye sığınan gençlerimizin yarın kötü emelli kötü niyetlere kurban edilip sürüklenmemesi için onlara eğitim olanağının tanınmasını istiyoruz. En azından sokaklarda caddelerde başıboş, dejenere bir gençlik olarak yetişmelerinin yerinde efektif düşünen Türkiye'nin geleceğine katkı sunacak gençlerin yetişmesini istiyoruz."dedi.

Kırk yıldır kendi ülkelerinde insan olarak kabul edilmediklerini ifade eden El Mecid; "Türkiye'den beklentimiz bizi öncelikle insan olarak görmesi ve demokratik haklarımız kazanmamız noktasında bizlere destek olmasıdır."diye konuştu.

Suriye'de tüm gruplar birbirine düşmüş
Suriye'nin son durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Suriyeli aydınlar Suriye'ye olası bir askeri operasyon beklemediklerini ifade ettiler. El Mecid, "Libya'daki gibi eğer bugün Suriye'de de dolar ve petrol olsaydı çoktan buraya da askeri bir müdahale yapılırdı. Ama suriye'de para olmayınca orada taş üstüne taş kalıncaya kadar herhangi bir müdahale olmayacak. Ta ki o üst üste kalan son iki taşta düşene kadar. Bugün Suriye'deki durum içler acısı durum olsa da oradaki savaş cehennemi İsrail gibileri için bir cennet konumunda. Hizbullah'ı, el-Nusra'sı, el-kaidecisi, radikalcısı, sunnisi, şiisi, Kürdü Arapı, hepsi birbirine düşmüş ve birbirilerini öldürüyorlar. İsrail veya batılı güçler oraya müdahale yapılmasını ister mi? İstedikleri şeyde aslında olayların bu noktaya gelmesiydi. Bundan sonra önemli olan da oradaki grupların bunu fark etmeleri. Eğer fark edemezlerse onlarda o cehennemde yok olacaklardır."uyarısında bulundu.

Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Nezir Güneş de Suriye'deki acıyı her zaman yüreklerinde hissettiklerini belirterek, Suriyeli mültecilerin korunması ve desteklenmesi için her zaman yanlarında olduklarını ifade ettiler.

Toplantıya Cemiyet üyesi olan İLKHA, Mardin TRT, AA, DHA temsilcileri ile Sabah, Akşam, Star, Zaman, Habertürk Gazetelerinin temsilcileri ve yerel gazetelerde yazı yazan köşe yazarları katıldı.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir