• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
Ceylanpınar'ın öğretmen açığı kapatılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Eğitim Bir Sen Ceylanpınar Şube Başkanı Mustafa Turan, Ceylanpınar'daki eğitim sorunlarını ve taleplerini açıkladı.


"Ceylanpınar'da eğitimin konusu: Savaş"
8 Kasım 2012 sabahında top sesleriyle uyanan Ceylanpınar'ın bir anda kendini savaşın içinde bulduğunu ifade eden Turan, "Suriye rejimine ait uçaklar Sêrekaniyê'yi bombardımana tuttu. İşte o zamandan beri Ceylanpınar bir nevi felçli duruma düştü. Çocuklarımız uçak seslerinden korkar oldu, uykularından sıçrar oldular. Dolayısıyla okula gelen çocukların gündemi hep savaş oldu. Evimize kurşun isabet etti, bugün kurşun üzerimden geçti, uçak sesinden ürktüm gibi sözler sınıftaki çocukların dilinden düşmedi. Kısacası Ceylanpınar'da eğitim durdu" dedi.


"Can güvenliği eğitimin önüne geçti"
"2012-2013 yılı imkânsızlıklardan dolayı verimli geçmedi" diyen Turan, "Öğretmenlerimizin birçoğu dışarıdan gelme. Birçoğu özveriyle Ceylanpınar'da bulunuyordu, ama aileleri, çevreleri bu savaştan etkilendikleri için buradan gitmenin yollarını aradılar. Zaman zaman okullar tatil oldu. Okullarımıza ve bir öğretmenimize kurşun isabet etti. Dolayısıyla can güvenliği eğitimin önüne geçti" dedi.


"Geçen eğitim yılı sağlıklı olmadı"
Eğitim camiasının bu sıkıntılara rağmen elinden gelen çabayı sarf ettiğini belirten Turan, telafi eğitimin pek sağlıklı olmadığını, bunu sebebinin de çoğu öğretmenin ücretli olmasından dolayı ücretleri ödenmediğinden hafta sonu yapılan telafi derslerine katılmadıklarını, dolayısıyla beş dersten ancak bir dersin yapıldığını ifade etti.


"200'e yakın kadro boşalıyor"
Yeni Eğitim-Öğretim yılına çok az bir zaman kaldığını hatırlatan Turan, "Öğretmenler ve öğrenciler nasıl eğitim yapacaklar" diye derin derin düşündüklerini söyledi.


Turan sözlerini şöyle sürdürdü, "Eğitim-Öğretim yılı başladığında iki yüze yakın öğretmenimiz gitmiş olacak, çünkü il içinde tayin isteyenler oldu, iller arası tayin isteyenler oldu, altmışa yakın öğretmenimiz gitti. Yakında 110 öğretmenimizde eş durumundan dolayı ilçeyi terk edecek. Birçok öğretmenimizde askere gitmiş, durumda dolayısıyla 200'e yakın kadro boşalıyor."


Hassas bölgede çalışan öğretmenlere ayrıcalıklar tanınmalı
Yeni eğitim yılı için Eylül'de yapılacak öğretmen atamalarında Ceylanpınar'a önemli bir payın ayrılması gerektiğini ifade eden Turan, "Sağlıklı bir eğitimin yapılması için 470 öğretmen ataması gerekir. Geçen sene 260 ücretli öğretmen farklı zamanlarda çalıştı. Dolayısıyla hükümetten isteğimiz eğitimi kadrolu öğretmenlerle sürdürmesidir. Ücretli öğretmenleri düşük bir ücretle çalıştırmamalı, onlara kadro yolu açmalıdır. Ceylanpınar gibi hassas bir bölgede çalışan öğretmenlere de bazı ayrıcalıklar tanınmalıdır" ifadelerini kullandı.


Eğitimin aksamaması için yetkililere seslenen Turan, sınır boylarındaki okulların boşaltılıp öğrencilerin diğer okullara yönlendirilmesi veya prefabrik okulların yapılmalı gerektiğini söyledi. (Osman Gülebak/Şuayb Özbey - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir