• DOLAR 32.431
  • EURO 34.454
  • ALTIN 2487.222
  • ...
Belgelerle, Suriye Baas rejimi ile PYD arasındaki anlaşma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Haberde; bazı özel belgeler ışığında PYD ve Suriye Baas rejimi arasında imzalanan anlaşmanın PYD ve Cephet El Nusra arasındaki çatışmaların bir bölümünün Suriye’deki petrol kuyularını kontrol etmeyi amaçladığı iddia ediliyor.
İşte sözü edilen web sitesinde yayınlanan o haber ve belgeler:

Bilindiği gibi Batı Kürdistanlı Kürt siyasetçi Umer Şêxmûs bir röportajında PYD ve Cephet El Nusra arasında arasındaki çatışmaların Kürt sorunundan değil, petrol kuyularının kontrolü üzerine olduğunu söylemişti.
Kürdistan Bölgesinde yayınlanan BAS gazetesinin yayınladığı bazı belgelere göre PYD ve Şam hükümeti arasında imzalanan anlaşmada PKK-PYD güçlerinin resmi anlaşma çerçevesinde Suriye’deki petrol kuyularını bir miktar para karşılığında korudukları belirtildi.
Yayınlanan belgelerde imzası bulunan Suriye Hükümeti Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Teysîr Ze’bi’nin Suriye Petrol Bakanından bu belge ışığında Kürt bölgelerindeki petrol kuyularının PKK-PYD güçlerinin korumasına verildiğini ve bu anlaşma çerçevesinde adımlar atılması istendiği belirtiliyor.
Çatışmalar petrol kuyularını kontrol amaçlı
Batı Kürdistan’ın tanınan siyasetçilerinden ve Kürdistan Yurtseverler Birliği-YNK kurucularından olan Umer Şêxmûs Xendan sitesine verdiği röportajda PYD ve El Nusra arasındaki çatışmaların petrol kuyuları ve Türkiye ve Irak sınırlarının kontrolünü sağlamayı amaçladığını söyledi. Umer Şêxmûs’a göre Cibsiye ve Dêre Zor petrol kuyularından çıkarılan petrol Cephet El Nusra tarafından, Rimêlan ve Til Koçer’deki petrol kuyularından çıkarılan petrol ise PYD tarafından satılıyor.
Yayınlanan belgelere göre PYD tarafından satılan petrolün Suriye Baas Hükümetinin bilgisi dahilinde yapıldığı ayrıca bu konudaki teknik desteği de Suriye Petrol Şirketi tarafından sağlandığı belirtiliyor.
Gazetenin yayınladığı belgelerde ayrıca Irak Petrol Bakanlığı yetkililerinden Seîd Hinêdî’nin 2012 yılında Suriye Bakanlar Kurulu’na gönderdiği resmi bir yazı ile Batı Kürdistan’daki petrol kuyularının güvenliğinin PKK’ye devredilmesi gerektiği ayrıca daha önce yine PKK ile imzalanan petrol kuyularının güvenliği anlaşmasının yenilenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
28.01.2013 tarihli Suriye Petrol Bakanlığı ve Suriye Petrol şirketi arasındaki toplantı tutanağı olan yayınlanan başka bir belgede ise Hesekê’nin güvenlik durumu ve Hesekê’deki petrol kuyularına yönelik saldırıların ele alındığı ve bu sorunun çözümünün de yine PKK’ye ve onun Batı Kürdistan’daki kolu PYD’ye bırakıldığı kararlaştırılıyor.
Bu toplantının dikkat çeken başka bir maddesinde ise Suriye Başbakanına bir mektup gönderilerek Til Edes’deki tüm petrol istasyonlarından Suriye devletinin bayrak ve sloganlarının kaldırılması, bunun yerine PKK’nin bayrak ve sloganlarının asılması isteniyor. Toplantı kararlarında ayrıca Hesekê’deki petrol sahaları yönetiminden de çalışmalarını rutin bir şekilde sürdürmeleri için Til Edes’deki petrol istasyonları çalışanlarının isimlerini PKK yöneticilerine göndermeleri isteniyor.
Düzenlenen toplantı kararlarına göre ayrıca daha önce imzalanan anlaşmalar çerçevesinde bölgede güvenlik boşluğunun yaşanmaması için Petrol Bakanlığı ve Suriye Petrol Şirketi mali sorumlularından Hesekê Petrol sahaları yönetimine bir mektup gönderilerek bu sahaların PYD-PKK tarafından korunmaya devam edileceği bildiriliyor. Ayrıca PKK güçlerinin ülkede bir süredir baş gösteren mazot sorununun giderilmesi amacıyla Hesekê petrol sahalarında mazot üretimi için hazırlık yaptıkları belirtiliyor. Toplantıda Petrol Bakanlığından da Ye’rubiye sınırına gönderilmesi amacıyla PKK güçlerinden mazot satın alınması isteniyor.
Toplantıda ayrıca PKK’nin talebi üzerine Suriye Petrol Şirketinin Suriye Hükümeti Bakanlar Kurulundan sınır bölgesindeki petrol üretiminin sağlanması için Hesekê’deki petrol sahaları yönetiminin bu sahalar için gerekli cihaz ve teknik eleman sağlanmasını istendiği ifade ediliyor.
YPG kendi üyelerinin istihdam edilmesini istiyor
Şubat 2013 tarihli yayınlanan başka bir belgeye göre Suriye Petrol Şirketi Ticari İşler Müdürü Dr. Xesan Hesen tarafından Hesekê Petrol Sahaları yönetimine gönderilen acil bir faks ile Hesekê’deki petrol kuyuları güvenliğinin PYD güçlerine verildiği belirtiliyor. YPG temsilcisi Mihemed Îbrahîm Mihemed imzalı Ocak 2013 tarihli başka bir belgede ise petrol sahaları güvenliğinde çalışan 7 YPG üyesinin adı verilerek bu kişilerin Suriye Petrol Şirketi tarafından istihdam edilmesi öneriliyor.
Ocak 2013’te Suriye Petrol Şirketi Genel Müdürü Umer Hemed imzalı resmi bir yazı Suriye Petrol Bakanlığına gönderilerek Hesekê ve Kiratşok, Siweydiyat, Se’de, Zarye, Elyan ve Babas bölgelerindeki petrol sahalarının güvenliğinin sağlanması için YPG ile anlaşma imzalanmasına onay verilmesi talep ediliyor. Resmi yazıda ayrıca Suriye Petrol Bakanından petrol sahalarını koruyan birliklerden vergi alınmaması isteniyor.
Bu yılın Ocak ayında Suriye Petrol Şirketi, Suriye Petrol Bakanlığının Hesekê’deki petrol sahalarını koruyan PYD üyelerinden vergi alınmaması yönündeki talebini onayladığını duyurdu.
dengeazad.com

Bu haberler de ilginizi çekebilir