• DOLAR 32.592
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2405.244
  • ...
İzmir Fuarı 82. kez açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - "Sağlık" temasıyla 29 Ağustos - 8 Eylül 2013 tarihleri arasında düzenlenen 82. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'ndaki törenle açıldı. Açılış törenine, yerli ve yabancı üst düzey yöneticilerin yanı sıra, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sri Lanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Rishad Bathiudeen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çok sayıda milletvekili, üst düzey bürokratlar ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Törende ayrıca, Karadağ Ekonomik Politika ve Finansal Sistem Başbakan Yardımcısı Vujica Lazovic, Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Dr. Anwar Ul Haq Ahadi, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic, Burkina Faso Bilimsel Araştırmalar ve Yenilik Bakanı Grissa Isaic Konate, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Dr. Cevad Naci, Gabon El Sanatları ve Ticaret Bakanı Fidele M. M'engouang Kobi, Karadağ Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Bakanı Vujica Lazovic, Lesotho Ticaret ve Sanayi Bakanı Phoenix Temeki Tsolo, Luksemburg Ekonomi ve Ticaret Bakanı Etienne Schneider, Mauritius Sanayi, Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Cader Sayed Hossen, Moritanya Ticaret, Sanayi, El Sanatları ve Turizm Bakanı Bamba Ould Daramene, Nijer Ticaret ve Özel Sektörü Teşvik Bakanı Alma Oumarou, Sri Lanka Yatırım Destekleme Bakanı Faizer Mustapha, Zambiya Sanayi ve Ticaret Bakanı Emmanuel Chenda olmak üzere 1 Başbakan Yardımcısı, 14 Bakan ve 6 Bakan Yardımcısı düzeyinde yaklaşık 40 ülke temsilcisi hazır bulundu.

 

Başkan Kocaoğlu: Burası siyasi arena değil!
82. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışında farklı siyasi grupların sloganlarla birbirlerine karşılık vermeleri üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Hoşgörü" çağrısında bulundu. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın siyasi bir zemin olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Bu fuar ne şu partinin, ne onun ne bunun çiftliği değildir. Herkes ne yaptığını bilsin lütfen. Bu fuar ulu önderimizin bize mirasıdır. Burası siyasi arena değil" dedi.

 

Hoşgörü çağrısının ardından konuşmasına devam eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "barış" vurgusu yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı, "İzmir Enternasyonal Fuarı barıştır, hoşgörüdür. Ulusların ve halkların kucaklaşmasıdır. Bu, fuarın ilk yıllarında da, Dünya Savaşı'nın karanlık günlerinde de böyle olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Dolayısıyla, yakın coğrafyamızda savaş çığlıklarının atıldığı şu günlerde, barış çağrısının yapılacağı en uygun platform İzmir Fuarı'dır" dedi.

 

Konuk Bakan'dan işbirliği çağrısı
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın partner ülkesi Sri Lanka'nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Rishad Bathiudeen, fuara partner ülke olarak katılan ilk Asya ülkesi olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Konuk Bakan, hızla gelişen ülkelerinin Türkiye'yi önemli bir ticari partner olarak gördüğünü söyleyerek, "Sri Lanka için Türkiye, Avrupa Birliği bölgesine girmek açısından önemli bir kapı olabilir. Sri Lanka da, Türkiye için Asya'ya girmek açısından önemli bir kapı olabilir. Fuar, ikili ilişkilerimizin geliştirilmesine önemli rol oynayacaktır" dedi.

 

Binali Yıldırım'dan EXPO vurgusu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın katılımcı sayısının her yıl arttığına dikkat çekerek, fuarın 5 yılda 5 kat büyüdüğünü vurguladı. Bakan Yıldırım, "İzmir Enternasyonal Fuarı genelinde Türkiye dünyanın gün geçtikçe daha fazla ilgisini çekmektedir. İzmir, fuarlar sayesinde yılda 2 milyon misafir ağırlıyor. Ancak İzmir'in görevi burada bitmiyor. İzmir EXPO 2020'ye hazırlanıyor. EXPO'yu almak için İzmir'de el birliği ile beraber mücadele etmemizin anlamı, İzmir'e 6 ay içinde 30 milyon ziyaretçi, 40 milyar dolar kaynak girmesi demektir" diye konuştu.

 

82. İEF hakkında
Fuara bu yıl 839'u yerli, 286'sı yabancı olmak üzere toplam bin 125 firma katılıyor. İEF'de 63 ülke temsil ediliyor. Partner ülkenin Sri Lanka, onur konuğu ilin Sinop, temasının Sağlık olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı'nda 34 farklı il katılımı var.

 

Fuara katılan yabancı ülkeler:
ABD, Afganistan, Almanya, Altay, Angola Cumhuriyeti, Arjantin, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Başkordistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Endonezya, Filipinler, Filistin, Fransa, Gana, Gabon, Gambiya, Guatemala, Güney Afrika, Gürcistan, Haiti, Hakas, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kuzey Ege Adaları, Küba, Kuveyt, Lesotho Krallığı, Libya, Luksemburg, Lübnan, Macaristan, Mauritius, Meksika, Moldova (Gagavuz), Moritanya, Nijer, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Özbekistan, Saha Yakut Cumhuriyeti, Sri Lanka, Tataristan, Tiva, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Umman, Vietnam, Yeni Zelanda, Zambia.

 

Katılımcı iller:
Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Uşak, Van.

Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yılki teması "Sağlık" olarak "Daha iyi bir dünya için yeni yollar/ Herkes için sağlık olarak belirlendi. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir