• DOLAR 32.601
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2507.321
  • ...
Bursa'da Zeytin Sineği tehlikesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa genelindeki zeytin bahçelerinde Ağustos ayı başlarında artış gösteren Zeytin Sineği ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, "İlimiz genelinde zeytin sineği, 8 milyon 500 bin zeytin ağacında zarar yapabilir durumdadır. Salgın yıllarında zararlıya karşı mücadele yapılmadığı takdirde yüzde 80'e varan oranlarda zarar meydana gelebiliyor. Bu sebeple üreticilerimiz zeytin sineği konusunda uyanık olmalı ve dikkatli davranmalı." dedi.

 

Zeytin Sineğinin yaşam evreleri

Kışı toprakta pupa olarak geçiren zeytin sineğinin, zeytinin yağlanmaya başladığı Ağustos-Eylül aylarında çıkış yaparak zeytin danelerine yumurta koymaya başladığını ifade eden Çelik, "Yumurtalardan çıkan larvalar zeytinin içinde galeri açarak beslenir ve büyüyerek önce yetişkin larva, sonrasında da pupa olarak dışarıya çıkar. Uygun sezonda 3-5 döl verebilirler. Zarar gören zeytin daneleri genellikle ağaçta kalır ve sofralık olarak kullanılamaz." ifadelerine yer verdi.

 

Ağustos Ayının başında ilaçlı mücadeleye başlandı

İl düzeyinde zeytin bahçelerinde Ağustos ayı başlarında yüzde 1 vuruk görüldüğünden 6 Ağustos tarihinde ilk ilaçlı mücadele ilanı verildiğini ifade eden İl Müdürü Çelik, "Kontrollerin devamında yeni vuruklar tespit edilince 23 Ağustos 2013 tarihinde de ikinci mücadele ilanı verildi." dedi.

 

İlaçlama ilanlarının İlçe Müdürlükleri eliyle yoğun yetiştiricilik yapılan köylere, yerel basına, ziraat odalarına ve kısa mesaj servisi ile önder çiftçilere duyurulduğunu belirten İl Müdürü Ömer Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına da her hafta konu ile ilgili bilgi aktarıldığını söyledi. İl Müdürü Çelik, ayrıca Zeytin Sineği ilaçlama ilanlarının www.bursatarim.gov.tr adresindeki web sayfasından da takip edilebileceğini söyledi.

 

İlaç uygulamalarında dikkatli olunmalı

Zeytin Sineğinin uzun yıllardan sonra ilk kez bu kadar erken çıkarak zarar vermeye başladığını belirten İl Müdürü Ömer Çelik, "Havaların uygun gitmesi sebebiyle Zeytin Sineği, hızla döl verip salgın hale gelmeye başladı. İlaçlama ilanlarımızı takip ederek uygun ilaçlama yapan üreticilerin bahçelerinde zarar gözlenmedi. Ancak ilaçlama yapmayan, ilaçlama zaman ve tekniklerine uymayan üreticilerin zeytinliklerinde ise zarar gözlenmiştir. Zeytin Sineğinde popülasyon artışının devam edeceğini gözlemliyoruz. Bu sebeple üreticileri zarar görmemeleri için hasada kadar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün duyurularını takip etmeye, ilaçlama sırasında kullanılan ilaçların diğer kültür bitkilerine (İncir, Armut, Şeftali) bulaştırmama konusunda dikkatli olmaya davet ediyorum." şeklinde konuştu.

 

Açıklamasında tarımsal ilaçların, reçetesiz satışının yasak olduğunu hatırlatan Çelik, üreticileri zirai mücadelede kullanacağı ilaçları reçete yazma yetkisine sahip kişilere reçete yazdırarak satın almaları hususunda uyardı. (Zeki Aras/Veysi Siyah-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir