• DOLAR 34.196
  • EURO 38.167
  • ALTIN 2894.629
  • ...
72 Nerenin plakası Plakası?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de 01'den 81'e kadar plaka kodu var. Şehirler arası seyahatlerde de sık sık rastlanılan plakalar hangi ile ait oldukları merak ediliyor. Araç alıp satarkende alıcılar genellikle merak ettikleri plaka kodlarını aratıyor. En çok aratılan plakalardan biri de 09 oldu. Peki 72 Nerenin plakası Plakası? 72 Nerenin Plaka kodu? İşte ayrıntılar...

72 Nerenin plakası Plakası? 72 Nerenin Plaka kodu?

72 plakası, Batman'a aittir. Bu şehirde kayıtlı olan otomobiller ve tüm araçlar 72 kodu alarak plaka taşırlar.

Türkiye'de Araç Plaka Kodları Nasıl Oluştu?
Taşıt plaka kodları ilk olarak Fransa’da başladı. Daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Türkiye’de ilk olarak 1962 yılında yürürlüğe alındı.

Batman ne zaman il oldu?

Çaldıran savaşını takiben Osmanlı kontrolüne geçen Batman yöresi Diyarbakır eyaletine bağlı livalar olarak idare edilmiştir. XIX. Yüzyılın sonlarında vilayet sistemine geçilmesiyle birlikte Batman ve çevresi önce Diyarbakır vilayetine, sonrasında da Bitlis vilayetine bağlı Siirt sancağının sınırları içine alındı.

Cumhuriyet döneminde ise petrol aramaları ve bölgeden geçen demiryolu hattı sayesinde bölge hızlı bir gelişim göstermeye başlamıştır. Bugünkü Batman’ın çekirdeğini oluşturduğu kabul edilen İluh köyü, 1937 yılında bucak, 1955 yılında belediye haline gelmiştir. Takip eden yıllarda göçlerle hızlı bir nüfus artışı ve kentleşme yaşanan bölge 1990 yılında il statüsünü kazanmıştır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir