• DOLAR 32.519
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2427.769
  • ...
Gürcistan Müslümanlarının sıkıntıları ve Minare krizi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜRCİSTAN - Hayrat Vakfı Artvin Temsilcisi Musab Gürsel Demir Gürcistan'da Chela köyünde ki camiin minaresinin sökülmesi ile alakalı açıklamalarda bulundu.

 

Gürcistan'ın Ahıska bölgesinde 9 Müslüman köy bulunmaktadır. Bu köylerden sadece Chela köyündeki camiinin minaresi bulunmuyordu. Ancak Minarenin yapılmasına tahammül edemeyen Gürcistan yetkilileri, Ahıska müftüsünü 2 gün polis karakolunda sorguya çektiler. Sanki minare yapmak suçmuş gibi ifadelerle sorguya müftüyü çektiler.

 

Müftüden Minareyi nasıl dikti ise o şekilde sökmesini isteyen Gürcistan güvenlik güçlerine karşı çıkan Müftü ise, hiçbir şekilde minareyi sökmeyeceğini kaydediyor.

 

Müftü ayrıca, getirilen Minarenin ve malzemelerinin yasal olduğunu ve bütün resmi evraklarının bulunduğunun altını çiziyor. Müslümanlar direnerek minareyi sökmemeleri için eylem yapıyorlar. Polis ekipleri gösteri yapan Müslümanlardan 20 kişiyi gözaltına almak suretiyle minare yerinden sökülüyor.

 

Gürcistan'ın Batum Şehrinde minarenin sökülmesi sonrası Ilia Chavchavadze Meydanı önünde toplanan yüzlerce kişi "Minare için özgürlük" sloganları atarak yürüdü. Batum Şehrinin dışında Müslüman nüfusun yoğun olduğu bölgelerden olan Kutaisi'de de birçok gösteriler gerçekleştirildi. Kutaisi Şehrinin merkezinde sloganlar atan göstericiler, "Herkes ibadetini gerçekleştirme hakkına sahiptir" diyerek olayı protesto etti. Protestoların artarak devam etme ihtimali yetkilileri geri adım atmalarına sebep oldu" ifadelerini kullandı.

 

Halen Gürcistan'ın birçok köyünde Müslümanların ibadet etmelerine ve camii yapmalarına karşı baskıcı uygulamaların sürdüğü belirtiliyor.

 

Sadece minare değil

Gürcistanlı Müslümanlardan Mus'ab Gürsel Demir, "Bu Gürcistan da yaşanılan ilk sıkıntı değil belki de sonuncu olmayacaktır. Temennimiz son olması" dedi.

 

Musab Gürsel Demir konuşmasının devamında, "Müslüman nüfusun olduğu birçok beldede ezan okunamamakta. Bu sorunların çözümü noktasında Müslüman Gürcü halkının hakları anayasa güvencesi altına alınmalı." diye konuştu.

 

Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadzede gözaltında tutulanların serbest bırakıldığı bilgisini verdi. Paksadze ayrıca sökülen minarenin malzemelerinin incelenmesi sonrasında yeniden dikilmesi için çalışmalara başlanacağını söyledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir