• DOLAR 32.543
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2489.615
  • ...
Konya'daki "Yüzey Araştırması" yeniden başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından Kilistra, Altınekin ve Ladik'i kapsayan "Ortaçağ'dan Günümüze Konya İli ve Güneybatı İlçeleri Yüzey Araştırması" çalışmalarının ikinci periyodu başladı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı denetim ve izninde, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yapılan araştırmanın başkanlığını yürüten Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran, "Araştırmada tescilli olmayan tarihi eserler tescillenerek, rölye ve planları alınacak. 20 gün sürecek çalşmalar kapsamında fotoğraflama da yapılacak. Bu işlemler sonucunda bölgede birlikte yaşamış olan farklı inanç ve kültürlere mensup toplulukların etkileşimleri net bir şekilde ortaya konacak" dedi.


"Amaç, bölgeye hakettiği değeri kazandırmak"
Araştırmanın sadece Kilistra ile sınırlı olmayacağını Altınekin ve Ladik'i de kapsadığını vurgulayan Prof. Dr. Boran, "Selçuk Üniversitesi adına bu yıl ikincisini yaptığımız bu araştırma ile bölgede, tüm dönemlere ait tarihi eserler araştırılacak ve bunların envanterleri çıkarılacak.Konya bölgesinde Kilistra, önemli ve tarihi bir kenttir. Burada yüzyıllar boyunca birbiriyle yaşamış olan toplumların ve mensup oldukları dinlerin, dillerin ve kültürlerin ortaya koyduğu eserleri, bölgeye ve ülkemize kazandırmak istiyoruz. Bu çalışma sonunda insanların ilgisini bu tarihi kente çekerek bölge turizminin gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. Yapılan bütün çalışmalar bölgeye hakettiği değeri kazandırmak içindir" ifadelerini kullandı.


"İnanç turizmiyle insanların ilgisini arttıracağız"
Araştırmanın sonunda bölgeyle ilgili yayın çalışması yapacaklarını da söyleyen Prof. Dr. Ali Boran, "Çok eski dönemlere ışık tutan bu tarihi kentin bütün evrelerini araştırarak rapor halinde ortaya koymak istiyoruz. Araştrıma sonunda yapacağımız yayın çalışmasıyla bölgenin tanıtımını yapmayı planlıyoruz. Çalışmanın bir evresini oluşturan ve Konya'nın Kapadokyası olarak bilinen Kilistra, Hz. İsa'nın havarilerinden olan Aziz Paulos'un yaşadığı yerlerden biridir. Bu nedenle de Hıristiyanlar için son derece önemli bir yerleşim yeridir. Özellikle son yıllarda önemli hale gelen inanç turizmi sayesinde Kilistra başta olmak üzere Altınevkin ve Ladik'e turizimcilerin ilgisini arttırmaya çalışacağız" şeklinde konuştu. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir