• DOLAR 32.524
  • EURO 34.628
  • ALTIN 2486.654
  • ...
Bitlis'te taş ocakları sektör haline geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Ahlat ilçesinde çıkarılan birçok insanın gözdesi olan Ahlat Taşı işletmeciliği bir sektör haline geldi. Bugüne kadar sadece Ahlat ilçesinde çıkarılarak işletilen taşlar son birkaç yıl içerisinde Güroymak (Norşin) ilçesinde de çıkarılıyor.

 

Ev yapımlarında, cami ve minare yapımlarında, mezar yapımlarında ve yıkılmış birçok tarihi eseri eski görümüne kavuşturmak için kullanılan Ahlat Taşı, artık ilde bir sektör haline geldi. Çıkarılarak işletilen taşlar, farklı çevre illere satılarak bir yanda il ekonomisine katkı sağlarken, öte yandan ildeki iş istihdamına katkı sağlamış oluyor.

 

Ahlat'ın bir çok noktasında çıkarılarak işletilen Ahlat Taşlarının bir benzerini Güroymak ilçesinde çıkararak işleten Uraz kardeşler, Güroymak ilçesine ilk taş işletme ocağını yaklaşık yedi yıl önce kurarak burada ailece çalıştıklarını söylediler.

 

Ailece taş işletmeciliğini yaptıklarını belirten Diyadin Uraz, "Ailece kurduğumuz taş ocağında taşları yontarak ekmek paramızı kazanıyoruz. Ahlat taşıyla aynı özelliğe sahip olan taşları Güroymak ve çevresinde çıkarıyoruz. Kaya şeklinde çıkardığımız taşları öncelikle araçlara yükleyerek taş ocağının yanına getiriyoruz.

 

Burada hem kendimiz hem de işçilerimizle birlikte büyük kütleler halinde olan kayaları balyoz ile itinalı ve profesyonel bir şekilde kırıyoruz. Parçalara ayırdığımız kayaları ilk önce büyük makineden geçiriyoruz. Buradan geçirildikten sonra tasfiye dediğimiz ikinci makineye atıyoruz. Burada farklı ebat ve desenlerde taşlar üretiyoruz. Üretilen taşlar, mezar taşları için, ev yapımı için, cami ve minareler için hazırlanmış oluyor.

 

Duvar taşlarının metre karesini 32 TL'ye mezar taşlarının çiftini de 70 TL'ye satıyoruz. Taş ocağımızda işlettiğimiz taşların pazara sunma konusunda bir sıkıntımız yoktur. Biz çıkararak işlettiğimiz taşları gerek merkez gersek de çevre illerden sipariş üzeri yapıyoruz" diye konuştu.

 

Yaptıkları işin zorluğuna zamanla alıştığını ifade eden Nurettin Uraz ise, "Yaklaşık 5 yıldır bu taş ocağı işletmesinde çalışıyorum. İlk çalıştığımız zamanlarda bize çok zor ve ağır bir iş olarak görünüyordu. Fakat zamanla bu işin ağırlığına alıştık. Artık yaptığımız bu işi zevkle yapıyoruz. Fiziki olarak yoruluyoruz. Ama ekmeğimizi taşları yontarak kazanmamız ve işimizi severek yapmamız bu yorgunluğu en aza indiriyor.

 

Burada estetik açısında da güzel olan bu taşlar ağırlıklı olarak mezar, kümbet, kaplama ve duvar yapımlarında kullanılıyor. Burada işlediğimiz iki farklı taş bulunuyor. Biri Ahlat taşıyla aynı özelliğe ve renge sahip olan taşlardır. Bir diğer taş çeşidimiz ise, rengi biraz daha siyah ve sert olan taşlardır. Bu çeşit taşlar, her ne kadar diğerleri gibi estetik olmazsa da sağlamlık açısında diğerinden daha sağlamdır. Artık bu bölgemizde taş işletme ocakları bir sektör haline geldi.
Eğer yetkili kurumlar bu sektörü destekler ise inanıyorum daha iyi yerlere gelecektir. Böylelikle ilin hem ekonomisine hem de iş istihdamına katkı sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir