• DOLAR 32.571
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2424.157
  • ...
 Türkiye`nin Mursi`yi Kurtarma Planı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Hükümet Mursi`yi bulunduğu durumdan kurtarmak için 3 aşamalı çözüm planı hazırladı.

Darbe öncesi Mısır`a istihbarat desteği sağlayan Türkiye, Mursi`yi kurtarmak için plan hazırladı. Türkiye, uluslararası kuruluşlardan destek bekliyor.

Taraf`ın haberine haberine göre Mısır`ın meşru lideri  Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi kurtarmak için uluslararası arenada diplomatik atağa geçti. Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası kuruluşlara Mısır için normalleşme takvimi sunan hükümet, Mursi`yi kurtarma planında Mısır`daki medya kuruluşlarına daha fazla özgürlük verilmesi tavsiyesinde de bulundu.

Muhammed Mursi`nin kurtarılması ve Mısır`ın normalleşmesini öngören eylem planı üç aşamadan oluştu. Türkiye`nin hazırlayarak BM`ye sunduğu eylem planının ilk aşamasında Mısır`ın normalleştirilmesi öngörülüyor.

Bu aşamada, Mursi ve siyasi tutuklular serbest bırakılacak. Yine bu aşamada, tutuklamalar durdurulacak. Bu gelişmelerin ardından Müslüman Kardeşler de sokak eylemlerine son verecek. Böylece normalleşme sağlanmış olacak.

GEÇİCİ HÜKÜMET OLSUN

Türkiye`nin eylem planının ikinci aşamasında ise geçici hükümet oluşturulması ve özgürlükler konusunda bazı düzenlemeler yapılması öngörülüyor. Bu aşamada ise en kısa sürede bir geçici teknokrat hükümet oluşturulacak. Hükümet ülkeyi seçime götürecek. Yine bu aşamada, basına daha fazla özgürlük verilmesi ve kapatılan gazetelerin yayınına izin verilmesi de istendi.

ADİL SEÇİM YAPILSIN

Üçüncü ve son aşamada ise, en yakın zamanda adil ve özgür seçim yapılması talep edildi. Söz konusu seçimin en geç gelecek yıl yaz aylarında yapılabileceği tahmin ediliyor. Türkiye, seçimin sonucuna ise tüm dünya ülkelerinin onay vermesini istedi.

İstihbarat desteği de sağlanmıştı

Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi kurtarmak için yoğun diplomasi atağına geçen AK Parti hükümeti, darbeyi önlemek için de istihbarat desteği sağlamıştı.

Bu çerçevede Mursi`nin bir yıllık iktidarı döneminde MİT Müsteşarı Hakan Fidan`ın devrilen meşru  cumhurbaşkanı ile yaklaşık üç kez görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Fidan`ın en son görüşmesini ise Mursi ile darbeden 15 gün önce gerçekleştirdiği belirlenmişti.
Yine Türkiye, darbe konusunda Mursi`ye uyarıda bulunarak, "diren" mesajını vermişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir