• DOLAR 32.55
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2433.301
  • ...
Ceylanpınar hayalet şehir oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Suriye'de devam eden savaşın en canlı tanığı olan Ceylanpınar halkı, her an evlerine, işyerlerine, araçlarına bir mermi veya top isabet eder diye tedirgin bir bekleyiş içinde… İlçe halkı evlerinde bile rahat uyuyamadıklarını belirtiyor. Esnaf iş yapamaz hale gelmiş. Dahası birçok aile, çareyi evlerinin kapısına kilit vurarak ilçeyi terk etmekte buluyor. İlçede kalarak yaşam mücadelesi verenler de devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor.

 

Özellikle sınır bölgesine yakın mahallede hemen hemen bütün evler terk edilmiş. Terk edilen çoğu evin duvarına 'Bu ev satılık' yazıları asılmış. Sokakta gözümüze çarpan birkaç yaşlı insanla konuştuğumuzda ise çocuklarının evi terk ettiklerini kendilerinin ise eve bekçilik yaptıklarını ifade ediyorlar.

 

Görüştüğümüz bu insanlarda bir çaresizlik hali dikkatimizi çekiyor. Mikrofonlara konuşan bir bayanın gözlerindeki korku ve tedirginlik, patlayan bombanın çıkardığı sesle daha da artıyor. Birçok evin mermilerden korunmak için pencerelerini parke taşlarıyla örüldüğü görülüyor. Uğradığımız her evin duvarında sınırdan gelen mermi izlerini görüyoruz.

 

Sınıra yakın yerlerden birisi de yeşil park. Park görevlisinin anlattığına göre her gün cıvıl cıvıl olan parka artık kimse uğramıyor. Adeta in cin top oynuyor. Park görevlisi parkın ortasındaki yapay şelaleyi çalıştırmadığını belirtiyor. Parkın içindeki kafeterya ise çoktan kapatılmış. Parkta oturan birkaç yaşlı amca, yetkililere seslenerek, 'halimize bir çare bulsunlar artık' diye sitemde bulunuyorlar.

 

Ceylanpınar'ı gezmeye devam ediyoruz. Sınıra yakın yerlerden biri olan Mevlana İlköğretim Okulunu görmeye gittik. Okulun mermi isabet etmemiş bir yeri kalmamış. Okul müdürü bizi kapıda karşıladı. Müdür Bey karşıdan gelebilecek mermilerden dolayı bizi uyarıyor. Sınıflara baktığımızda sıraların üstünde kırılan cam parçalarını görüyoruz. Müdür bey çekmeceden bir avuç mermi ve şarapnel parçası çıkarıyor, 'İşte bunlar okulumuza isabet etmiş' diyerek durumun vahametini anlatıyor. Okul müdürü halkın çocuklarını okula gönderip göndermeyeceğinden emim değil.

 

Kısacası konuştuğumuz herkes, 'bitsin artık bu savaş yoksa Ceylanpınar hayalet şehir olacak' diyor. (Osman Gülebak, Şuayb Özbey - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir