• DOLAR 32.591
  • EURO 34.782
  • ALTIN 2505.43
  • ...
`Suriye halkı PYD`nin baskısından kaçmak zorunda kaldı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Suriye`de yaşanan olaylar ile ilgili açıklamada bulunan İlim Yayma Cemiyeti Batman Şube Başkanı Dr. Davut Okçu, Rojava bölgesinde birçok yeri Esad rejimi ile birlikte kontrol altında tutan PYD`nin baskısının halkı göçe zorladığını ifade etti.
 
Suriye`de halkın iradesine saygı duyan yönetim olmalı
Suriye`nin başkenti Şam`a atılan kimyasal gazın Suriye`deki gelişmeleri başka bir boyuta taşıdığını belirten Okçu, "Suriye, bizim en geniş sınırlara sahip komşumuzdur. Orada nüfusun yüzde 70`e yakını Sünni Müslümanlardır. Aleviler, Hıristiyanlar ve diğer bazı dinler de yaşıyor. Ama Suriye, yıllardır baba Esed ve oğul Esed`in yönetimindedir. Kendileri azınlık ama tüm nüfusu yönetiyorlar. Biz burada kimin yönettiğine bakmıyoruz. Ama orada gerçekten insan haklarına saygı ve halkın iradesine saygı duyan bir yönetim olması gerekir" dedi.
 
Suriye`de dışarıdan gelen güçler savaşıyor
Suriye`deki şartların orada yaşayan Müslümanları sıkıntıya düşürdüğünü ifade eden Okçu, "Suriye`de neredeyse milyona yakın kişi hayatını kaybetti. Yine milyonların üzerinde insan Ürdün`e, Lübnan`a, Türkiye`ye ve Irak`a göç etmiş durumdadır. Suriye`nin kentleri yerle bir olmuş. İnsanlar orada artık yiyecek ekmek bulamıyor. Dışarıdan Suriye`ye giren yabancıların olduğunu biliyoruz. Şuanda sadece Suriye`de Esed ve kendi güçleri savaşmıyor. Dışarıdan gelen güçler savaşıyor. Bunun yüzünden Suriye`deki halk, orayı terk etmek zorunda kaldı" ifadelerini kulandı.
 
PYD Suriye`deki insanlara baskı yapmaktadır
Suriye`nin kuzeyinde bir başka dramın yaşandığını belirten Okçu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye`nin kuzeyinde bir başka dram yaşanıyor. Özellikle Rojava dediğimiz bölgeden yaklaşık 50 bine yakın insan göç etmek zorunda kaldı. Buradaki insanlar bu sefer PYD`nin baskısından kaçmak zorunda kaldı. Yakın tarihte En Nusra`nın baskısından söz edildi ama şuanda biliniyor ki, PYD bölgede etkili, oradaki sivillere baskı yapmakta ve sivillerde bu baskılardan dolayı Kuzey Irak ve Türkiye`ye göç etmek zorunda kalıyor. Şartlar böyleyken Suriye`den mutlaka Esed`in gitmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Esed, en son kullandığı kimyasalla bu ülkeyi yönetemeyeceğini ve artık iktidarda durmaması gerektiğini ortaya koymuş oldu."
 
Batılı güçler girdiği yere barış getirmedi
Mutlaka Esed`in görevden uzaklaştırılması gerektiğini ama görevden uzaklaştırılmasının batının gidip Suriye`de oturması şeklinde olmaması gerektiğini savunan Okçu, "Batılı güçler Irak`a girdiğinde, Afganistan`a girdiğinde barış gelmedi. Ama Esed`e dışarıdan bir müdahalenin yapılması gerektiği anlaşılıyor. Suriye halkının Esed`den kurtulması gerekiyor. Kimyasal kullanarak binlerce insanın kanına giren bir katilin yönetimde bulunması mümkün değildir. Keşke Esed`e karşı operasyonu İslam ülkeleri yapabilseydi. Keşke İslam ülkelerinin kendi güçleriyle böyle bir operasyon yapabilecek silahlı gücü olsaydı ve batılılara muhtaç olmasaydı. Biz Müslümanlar olarak Suriye`deki ateşin sönmesi için Esed`in gitmesini istemekten başka bir şansa sahip değiliz" diye konuştu. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir