• DOLAR 32.381
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2325.169
  • ...
Kalp ameliyatı sonrası sağlığınıza dikkat edin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Erdem Çetin, bypass sonrası hastaların iyileşme dönemi ve dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

 

Açık kalp ameliyatı sonrası hastanın ortalama 6 hafta süren bir iyileşme dönemine ihtiyaç duymakta olduğunu söyleyen Çetin, "Bu süre, hastanın genel sağlık durumuna, hastalığın ve ameliyatın türüne, yaşına ve günlük alışkınlıklarına bağlı olarak değişmektedir. Hasta ameliyat sonrası bazen kendini yorgun, halsiz ve kötü hissedebilir. İyileşme sürecinde normal olarak kabul edilen bu şikâyetler, geçicidir ve zamanla ortadan kaybolur" dedi.

 

"Hasta kendini yormamalıdır"

Açık kalp ameliyatı sonrası uykusuzluk ve iştahsızlık görülebileceğine dikkat çeken Çetin, "Bu tür değişimler özellikle yaşlı hastalarda daha sıktır. İyileşme dönemi sonunda bu şikâyetler de ortadan kalkar. Hastanın taburcu olduktan sonra en az 6 hafta sırt üstü yatması gerekir. Aynı zaman aralığında hastanın ağırlık kaldırmamasına dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrası günlük aktiviteler ve yürüyüşler sırasında hasta kendini yormamalıdır. Böylelikle hastanın zamanla efor kapasitesi yavaş yavaş artacaktır." ifadelerini kullandı.

 

Ameliyat sonrası enfeksiyon riskine dikkat

İyileşme döneminde dikkat gerektiren bir diğer konunun ise hasta ziyareti alışkanlıkları olduğunu belirten Çetin, "Açık kalp ameliyatı sonrasında vücudun savunma mekanizmaları bir miktar baskılanır. Bu dönemde hasta kendini enfeksiyon kaynaklarına karşı korumalıdır. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra ilk 2 gün mümkün olduğu kadar ziyaretçi kabul edilmemesi önerilir. İlerleyen günlerde ise ziyaretler mümkün olduğunca az ve kısa süreli kabul edilebilir. Hasta, nezle ve grip gibi bulaşıcı hastalığı olanlarla aynı ortamda bulunmamalıdır." dedi.

 

"Sigara içilen ortamda bulunmamalı"

"Kişi, hastalık veya ameliyat nedeniyle eğer sigarayı bırakmışsa, iyileşmeye yönelik ilk adımı atmış demektir." diyen Çetin, sigaranın kalbin en büyük düşmanı olduğunu ve hastanın sigara içilen ortamlarda bile kesinlikle bulunmaması gerektiğini belirtti.

 

"Varis çorabı kullanılmalı"

Bacaktan toplardamar alınan koroner bypass hastalarının iyileşme döneminde varis çorabı kullanılmasının önerildiğini ifade eden Op. Dr. Erdem Çetin, varis çorabı kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı;

 

-Çorabınızı sabah yataktan kalkmadan giyiniz,

-Önerilen süre içinde kullanıma devam ediniz,

-Çorapta kırışıklık, katlanma olmamasına dikkat ediniz,

-Gece yatarken çorabınızı çıkarınız,

-Uygun boyutta varis çorabı kullanınız,

-Çorabı giyip çıkarmak için gerekirse yardım alınız. (Emrullah Araz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir